Завоюваните 28 титли и общо 69 медала от световното първенство

...
Завоюваните 28 титли и общо 69 медала от световното първенство
Коментари Харесай

БККМ: Спечелените 28 титли от Световното са невероятен успех за спорта ни

Завоюваните 28 трофеи и общо 69 медала от международното състезание по кикбокс за кадети до 19 години са голям триумф за български спорт, който е несъпоставим с достиженията в нито една друга спортна дисциплинираност в страната ни. Около това мнение се сплотиха спортистите от отбора и ръководителите на Българската конфедерация по кикбокс и муай тай (БККМ) по време на нарочна конференция във връзка сполучливото показване на шампионата в Йезоло.

България взе участие с 93-ма свои представители във всички категории, стилове и възрастови групи и приключи преди всичко в отборното класиране измежду 62 участващи страни.
 България завоюва 28 трофеи от Световното по кикбокс България завоюва 28 трофеи от Световното по кикбокс
" След две години с ковид и четири години, в които нямаше международно състезание, всички страни бяха зажаднели за изява и дръзвам да настоявам, такава жестока конкуренция не е имало. От 1987 година има българска федерация по кикбокс и до момента подобен триумф не сме реализирали. Доминирахме и в стиловете на кръг, и в тези на татами. Успяхме да вземем златни медали в съвсем всички вероятни категории. Имаме 28 трофеи, 22 сребърни медала и 19 бронзови. Първенци сме в отборното класиране и при девойките старша възраст. Бихме всички и в дословния, и в преносния смисъл на думата ", съобщи ръководителят на БККМ Галин Димов.

Той добави, че зад триумфите се крият освен доста работа, само че и съществуването на мощен групов дух.

" Ние сме тим в същинския смисъл на думата и при нас съединението прави силата ", сподели още Димов.

Председателят на БККМ въпреки всичко отличи и няколко от спортистите, постигнали най-големи триумфи в Йезоло - Калина Бояджиева, която завоюва три международни трофеи в трите татами стила - лайт контакт, киклайт контакт и пойнт файтинг при девойките над 70 кг. Пламен Божинов е с две международни трофеи, а Анелия Тодорова е със международна купа (киклайт контакт до 50 кг, старша възраст) и сребърно отличие (лайт контакт).

Той уточни, че триумфите на българските представители не са единствено в спортната част и похвали Анна Минкова, която бе отличена за " Рефер номер 1 на кръг " при дебютното си присъединяване на подобен конгрес.

" Много съм радостна от достиженията, които постигнахме. Имахме цялата поддръжка, от която се нуждаехме. На отборното съревнование с Христина Андонова и Гери Генчева имахме целия народен тим зад тила си. На финала успяхме да разгромим домакините от Италия, само че в залата се скандираше " българи, юнаци ". Показахме, че сме номер 1 на дами и за мен това бе най-хубавият миг от цялото международно състезание ", сподели Бояджиева, която бе избрана и за номер 1 на цялото състезание при дамите на татами.

Тя добави, че от тази година насочва напъните си напълно към бойните спортове - кикбокс и таекуондо, и оставя на страна волейбола - спорт, с който дълго време се е занимавала.

" Чаках доста дълго време международната купа на киклайт контакт. За страдание изгубих с няколко точки финала на лайт контакт, само че шампионата мина доста добре и съм доста удовлетворена ", сподели Анелия Тодорова.

Пламен Божинов, който бе определен за номер 1 при мъжете на татами след купите си в два обособени стила, също изрази удовлетворение от представянето си и уточни, че без работата на всички в екипа и най-много на треньора му Ивайло Радулов този триумф е нямало по какъв начин да се случи.

Треньорите на състезателите показаха и с числа напредъка, който са отбелязали през последните години.

" Участвахме с 19 състезатели, които завоюваха 11 трофеи, две сребърни медала и пет бронзови. Горд съм с достижението на нашите деца, това е голям триумф. Преди четири години отново в Йезоло имахме два международни първенци, в този момент - 11, тъй че няма по какъв начин да съм благополучен ", сподели Иво Деспотов, треньор в клуб Масару.

Колегата му Стефан Костадинов посочи, че против българските кикбоксьори противниците са излизали със боязън и че България е посочила, че е доста огромна мощ в кикбокса.

Иван Георгиев, който работи и в интернационалната федерация, уточни, че се работи за одобряването на кикбокса като олимпийски спорт. Това обаче ще стане най-рано на Игрите в Лос Анджелис през 2028 година. Дотогава задачите на БККМ са да продължи развиването на младите български гении, които последователно да заемат мястото си в националните тимове при мъжете и дамите, където сега тече промяна на поколенията.

" Винаги сме вярвали в огромните триумфи. Миналата година взехме 23 трофеи на европейското състезание в Будва. Отборът се запази. Тези резултати се дължат на доста труд. При нас има доста здрава конкуренция сред клубовете на национално равнище и това е повода да вървим напред като народен тим. Истинските герои обаче са състезателите, които реализират тези триумфи. Смея да настоявам, че такива достижения като нашите няма нито една друга спортна организация в България ", сподели Георгиев.

До края на годината за младите кикбоксьори предстоят републикански шампионати, а на 11 ноември стартира и най-значимото събитие - европейското състезание за мъже и дами, което ще се организира в Анталия. В него България ще бъде показана от към 30 кикбоксьори, като Галин Димов уточни за цел влизане в десетката в крайното класиране по народи.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР