Зависимостта от алкохол, известен като алкохолизъм, е състояние, при което

...
Зависимостта от алкохол, известен като алкохолизъм, е състояние, при което
Коментари Харесай

Какво е зависимост от алкохол (алкохолизъм) и има ли лечение?

Зависимостта от алкохол, прочут като алкохолизъм, е положение, при което човек има предпочитание или физическа потребност да употребява алкохол макар отрицателните последствия. Това също включва нараснала приемливост, потребност от повече алкохол за реализиране на стремежи резултат и изпитване на признаци на абстиненция при внезапно понижаване или прекъсване на потреблението на алкохол.

Преди хората с това положение нормално са били етикетирани като „ алкохолици “, само че този термин в този момент се смята за неподходящ и обезсърчаващ. Здравните експерти в този момент употребяват термина „ алкохолна взаимозависимост “ или „ корист с алкохол „, с цел да опишат това положение.

През последните години казусът с използването на алкохол и отрицателните му последствия става все по-значим както за развитите страни и общества, по този начин и за България.

Според данни от Националния статистически институт (НСИ), в последните 15 години в страната следим доста нарастване (с 12,1 литра) на потреблението на алкохолни питиета на домакинство, а разноските за алкохол се усилват доста в безспорни стойности.

Световната здравна организация (СЗО) оповестява, че нездравословната консумация на алкохол води до към 3,3 милиона смъртни случая годишно по света.

Определение

Злоупотребата с алкохол, както е несъмнено от Министерството на здравеопазването, се отнася до положение, при което индивидът се бори да управлява или спре потреблението на алкохол, макар че е изправен пред отрицателни последствия в разнообразни области на живота.

Хората с това разстройство демонстрират некадърност да контролират приема на алкохол, постоянно мислят за алкохол и изпитват компликации при ръководството на въздействието му върху техните обществени, професионални и здравни аспекти.

Важно е да се означи, че несъразмерната или несъответствуваща консумация на алкохол се разграничава от алкохолната взаимозависимост (алкохолизъм). Умерената консумация на алкохол нормално не води до психически или физически увреждания. Въпреки това, в случай че човек, който пие постоянно, стартира да употребява алкохол прекалено и постоянно надвишава целесъобразните количества, това в последна сметка може да докара до алкохолизъм.

Симптоми на алкохолизъм

Хората, които употребяват прекалено алкохол, постоянно не съумяват да разпознаят личното си държание като проблематично. Има разнообразни признаци и признаци, които могат да демонстрират съществуването на взаимозависимост към алкохола:

  • Пиене в самотност или в скрито.
  • Трудност при управление на количеството употребяван алкохол.
  • Загуба на схващане или пропуски в паметта заради консумация на алкохол.
  • Включване в характерни ритуали за пиянство, като пиянство преди, по време или след хранене или след работа. Както и неспокойствие, когато другите разясняват или нарушават тези рутини.
  • Загуба на интерес към предходни занимания.
  • Чувство на мощно предпочитание или жадност за пиянство.
  • Раздразнителност при приближаване на времето за пиянство, изключително в случай че алкохола е недосегаем.
  • Скриване на алкохол на необикновени места.
  • Пие се бързо, с цел да се реализира стремежи резултат.
  • Изпитване на проблеми във връзки, правни въпроси, финанси или работа вследствие на пиянство.
  • Развиване на приемливост и потребност от по-големи количества алкохол, с цел да усетите резултата му.
  • Изпитване на признаци като гадене, изпотяване или трептене, когато не пиете.

Струва си да се означи, че някои хора могат да проявят някои от тези признаци и признаци, без да са подвластни от алкохола. Консумацията на алкохол обаче става проблематична, когато има преимущество пред другите действия. Развитието на взаимозависимост може да настъпи в продължение на няколко години, а следствията, свързани с алкохолната взаимозависимост, могат да бъдат физически, психически и обществени.

Причини

Развитието на алкохолна взаимозависимост може да варира по дълготрайност, варираща от няколко години до няколко десетилетия. Въпреки това, някои хора, които са изключително податливи, могат да развият взаимозависимост за няколко месеца.

Редовната консумация на алкохол с течение на времето може да наруши салдото на избрани мозъчни химикали, в това число гама-аминомаслена киселина (GABA) и глутамат. GABA играе роля в управлението на импулсивността, до момента в който глутаматът подтиква нервната система.

Консумацията на алкохол води до повишение на равнищата на допамин в мозъка, което може да усъвършенства приятното преживяване от пиенето.

Въпреки това, несъразмерната и продължителна консумация на алкохол може доста да промени равнищата на тези мозъчни химикали. В резултат на това тялото развива жадност за алкохол, с цел да изпита позитивни усеща и да избегне негативните страсти.

Възможни рискови фактори

Някои фактори могат да усилят риска от прекалено пиянство:

  • Генетика: Специфични генетични фактори и фамилна анамнеза за пристрастяване могат да предразположат хората да развият взаимозависимост от алкохол и други субстанции.
  • Стрес: Високите равнища на стрес и тревога могат да допринесат за корист с алкохол, защото хората могат да се извърнат към алкохола като средство за справяне.
  • Влияние на връстниците: Хората, които имат другари, които пият постоянно или прекалено, са по-склонни самите те да пият доста, което може да докара до проблеми, свързани с алкохола.
  • Ниско самочувствие: Индивидите с ниско самочувствие, съчетано с лесната наличност на алкохол, са изложени на по-висок риск от консумация на несъразмерни количества.
  • Ранно започване: Започването на консумация на алкохол в ранна възраст, изключително преди 15 години, се свързва с по-голяма възможност от проблеми, свързани с алкохола, в по-късен стадий от живота.
  • Наличност: Лесният достъп до алкохол, като налични цени, е обвързван със злоупотребата с алкохол и обвързваните с това смъртни случаи. Изследванията демонстрират, че повишението на налозите върху алкохола може доста да понижи смъртните случаи, свързани с алкохола.
  • Депресия: Хората с меланхолия могат да употребяват алкохола като форма на самолечение, макар че несъразмерната консумация на алкохол в действителност може да усили риска от развиване или изостряне на меланхолия.
  • Медии и реклама: Общественото показване на алкохола като блестящ и мечтан, дружно с рекламата на алкохол, може да способства за по-висок риск.
  • Алкохолен метаболизъм: Хората, които се нуждаят от по-големи количества алкохол, с цел да почувстват резултата му, имат нараснал риск от развиване на свързани с алкохола здравословни проблеми в дълготраен проект.

Диагноза

Според министерството на опазването на здравето с цел да се сложи безапелационна диагноза на взаимозависимост, три или повече от следните индикатори би трябвало да са били налице по едно и също време в даден миг през последната година.

Тези критерии изискват индивидите да показват модел на консумация на алкохол, който води до доста увреждане или дистрес.

През последните 12 месеца би трябвало да са налице най-малко три от следните критерии:

  • Алкохолна приемливост: Необходимост от по-големи количества алкохол за реализиране на стремежи резултат, която може да намалее при увреждане на черния дроб или увреждане на централната нервна система.
  • Симптоми при прекъсване: Изпитване на физически признаци като трептене, бодърствуване, гадене или тревога, когато се пробвате да се въздържате или намалите потреблението на алкохол, което постоянно води до нараснало пиянство.
  • Загуба на надзор: Пиене на повече или за по-дълъг интервал от плануваното, с несполучливи опити за понижаване или отричане.
  • Време, прекарано в пиянство на алкохол: Посвещаване на доста време за консумация на алкохол.
  • Пренебрегване на други действия: Оттегляне на действия, които преди са ви харесвали, като занимания или обществени задължения, заради консумация на алкохол.
  • Продължаване на използването макар вредата: Постоянна консумация на алкохол, макар осъзнаването на физическата и психическата щета, която предизвиква.

Важно е да се означи, че някои признаци и признаци, свързани със злоупотребата с алкохол, могат да се припокриват с други положения. Например, стареенето може да способства за проблеми с паметта, което не може да бъде приписано единствено на използването на алкохол.

Когато хората страдащи от алкохолизъм, търсят здравна помощ за други здравословни проблеми, те постоянно не разкриват своята нараснала консумация на алкохол. Това може да затрудни доставчиците на здравни услуги да разпознават лица, които могат да се възползват от скрининга за алкохолна взаимозависимост.

Здравните служащи, които подозират проблеми, свързани с алкохола, могат да употребяват поредност от въпроси, с цел да оценят обстановката. Въз основа на отговорите могат да се употребяват стандартизирани въпросници за събиране на по-подробна информация.

Тестове за алкохолизъм

Кръвните проби са лимитирани в способността си да дефинират дълготрайна корист с алкохол, защото те могат да открият единствено скорошна консумация на алкохол. Въпреки това, някои индикатори в кръвните проучвания, като увеличение на размера на алените кръвни кафези, могат да допускат продължителна корист с алкохол.

Един характерен кръвен тест, прочут като трансферин с недостиг на въглехидрати (CDT), може да помогне за идентифициране на тежка консумация на алкохол. Допълнителни проби могат да оценят увреждане на черния дроб или, при мъжете, понижени равнища на тестостерон, което може да значи хронична консумация на алкохол.

Въпреки това, потреблението на подобаващ въпросник за задачите на скрининга се смята за ефикасен способ за реализиране на точна диагноза. Важно е да се означи, че хората, които употребяват несъразмерни количества алкохол, постоянно отхвърлят съществуването на проблем и могат да омаловажат степента на пиянство.

В някои случаи включването на членове на фамилията в полемики може да даде скъпа информация за лекаря.

Усложнения

Първоначално потреблението на алкохол постоянно покачва настроението на индивида. Въпреки това, хората, които са консумирали несъразмерни количества алкохол за нескончаем интервал от време, евентуално няма да почувстват същия резултат.

Алкохолът има капацитета да наруши преценката, да понижи задръжките и да промени мислите, страстите и държанието. Редовното тежко пиянство на алкохол може доста да повлияе на координацията и говора.

В тежки случаи многото пиянство може да докара до кома. С течение на времето постоянната тежка консумация на алкохол може да докара до разнообразни проблеми, в това число:

  • Умора: Чувство на отмалялост през множеството време.
  • Загуба наизуст: Особено визира краткосрочната памет.
  • Слаби очни мускули: Значително намаляване на очните мускули.
  • Чернодробни болести: Повишен риск от развиване на хепатит и цироза, което е необратимо и прогресивно положение.
  • Диабет: Повишен риск от развиване на диабет вид 2, а хората с диабет са по-податливи на затруднения, в случай че постоянно надвишават целесъобразната консумация на алкохол. Алкохолът инхибира освобождението на глюкоза от черния дроб, което води до хипогликемия, която може да има съществени последици за хората, които към този момент употребяват инсулин за намаление на равнищата на кръвната захар.
  • Нарушена менструация: Прекомерната консумация на алкохол може да аргументи прекъсване или спиране на менструацията.
  • Еректилна дисфункция: Трудности при реализиране или поддържане на ерекция.
  • Фетален алкохолен синдром: Консумацията на алкохол по време на бременност покачва риска от вродени недостатъци, като дребна глава, сърдечни проблеми, скъсени клепачи и проблеми с развиването и когнитивни проблеми.
  • Стомашно-чревни затруднения: допустима поява на гастрит или увреждане на панкреаса, което води до нарушено храносмилане, асимилиране на избрани витамини и произвеждане на хормони за контролиране на метаболизма.
  • Хипертония: Редовното щедро пиянство е евентуално да увеличи кръвното налягане.
  • Сърдечни проблеми: По-висок риск от кардиомиопатия (увреден сърдечен мускул), сърдечна непълнота и инсулт.
  • Изтъняване на костите: Алкохолът пречи на производството на нова кост, което води до изтъняване на костите и нараснал риск от фрактури.
  • Проблеми с нервната система: Може да се появи изтръпване на крайниците, деменция и нарушено мислене.
  • Рак: Повишен риск от няколко типа рак, в това число тези, засягащи устата, хранопровода, черния дроб, дебелото черво, ректума, гърдата, простатата и фаринкса.
  • Злополуки: По-голяма възможност от пострадвания при рухване, пътнотранспортни катастрофи и други произшествия.
  • Домашно принуждение: Алкохолът е сериозен фактор за принуждение над деца и спорове със съседите.
  • Проблеми в работата или учебното заведение: проблемите, свързани с алкохола, постоянно способстват за компликации при намиране на работа или обучение.
  • Самоубийства: Има по-висок % на самоубийства измежду лица с алкохолна взаимозависимост или несъответствуваща консумация на алкохол спрямо тези, които не го вършат.
  • Психични болести: злоупотребата с алкохол покачва риска от психологични болести и може да утежни съществуващите психологични болести.

Лечение

Първата значима стъпка към възобновяване е признаването на съществуването на казуса алкохолизъм.

Търсенето на помощ е идната значима стъпка и има разнообразни източници на поддръжка, в това число групи за поддръжка и професионални услуги.

Признатите благоприятни условия за лекуване на алкохолизъм включват:

  • Самопомощ: Някои хора съумяват да понижат или да се въздържат от пиянство без професионална помощ. Онлайн запаси и книги за самопомощ могат да дават скъпа информация и насоки.
  • Консултации: Работата с дипломиран консултант разрешава на хората да се оправят с проблемите си и да разработят проект за превъзмогване на алкохолната взаимозависимост. Когнитивно-поведенческата терапия (CBT) е постоянно употребен метод.
  • Разглеждане на главните проблеми: Важно е да се обърне внимание на всички съществени проблеми, като ниско самочувствие, стрес, тревога, меланхолия или други проблеми с психологичното здраве. Тези фактори могат да усилят рисковете, свързани със злоупотребата с алкохол. Освен това би трябвало да се лекуват и характерни положения, свързани с алкохола, като хипертония, чернодробни болести и евентуално сърдечни болести.
  • Медикаментозни подходи: Дисулфирам е лекарство, което провокира тежки нежелани реакции, когато се употребява алкохол, действайки като възпиращо средство. Въпреки това, той не се занимава с главната насила да се пие или дава дълготрайно решение. Медикаменти като налтрексон и акампросат могат да оказват помощ за понижаване на апетита.
  • Детоксикация: Медикаментите могат да се употребяват за попречване на признаци на абстиненция, като делириум тременс (DTs), които могат да зародят след прекъсване на алкохола. Детоксикацията нормално продължава няколко дни, като за тази цел нормално се употребява хлордиазепоксид.
  • Въздържание: Някои хора сполучливо приключват детоксикацията, само че може да се появят рецидиви малко по-късно или по-късно. Достъпът до консултиране, здравна помощ, групи за поддръжка и фамилна помощ може да помогне на хората да поддържат самоограничение с течение на времето.
  • Анонимни алкохолици: Това е непрофесионална, самоподдържаща се, мултирасова, аполитична организация, налична по целия свят. Членството е отворено за всеки, който желае да спре да пие, без значение от възрастта или образованието.

Каква е вероятността за човек с алкохолизъм?

Възстановяването от алкохолна взаимозависимост, може да бъде предизвикателство, само че доста хора, които търсят лекуване, съумяват да преодолеят зависимостта си и да реализират цялостно възобновяване.

Перспективата за възобновяване зависи от способността ви да спрете да пиете и да поддържате умереност. Наличието на мощна система за поддръжка може да бъде инструмент за реализиране на дълготраен триумф.

В допълнение към прекъсването на пиенето, цялостната ви вероятност също ще бъде повлияна от всички здравословни затруднения, които са зародили заради разстройство, обвързвано с използването на алкохол.

Това положение може да аргументи доста увреждане на черния дроб и да способства за разнообразни здравословни проблеми, в това число кървене в стомашно-чревния тракт, увреждане на мозъчните кафези, рак на стомашно-чревния тракт, деменция, меланхолия, високо кръвно налягане, панкреатит, увреждане на нервите и промени в психологичното положение като да вземем за пример синдром на Wernicke-Korsakoff, който се характеризира с комплициране, промени в зрението и загуба на паметта.

Как можете да предотвратите алкохолизъм?

За да предотвратите алкохолизъм, е значимо да контролирате и ограничите потреблението на алкохол. Следвайки насоките за корист с алкохол и алкохолизъм, дамите не би трябвало да надвишават едно пиво дневно, до момента в който мъжете би трябвало да се стремят към не повече от две питиета дневно.

Ако забележите държание, което демонстрира разстройство при приложимост на алкохол, или в случай че подозирате, че имате проблем с алкохола, целесъобразно е да се консултирате с доктор. Те могат да обезпечат насоки и поддръжка при решаването на казуса.

Освен това, посещаването на локални срещи на Анонимни алкохолици (АА) или присъединяване в стратегии за самопомощ също може да бъде от изгода за справяне с опасенията, свързани с алкохола.

Заключение

Независимо какъв брой тъмно може да наподобява алкохолизма, постоянно има вяра с вярното лекуване.

Ако подозирате, че имате проблем с алкохола, потърсете помощ, като се свържете с групи на Анинимни алкохолици или се консултирате с доктор. Те могат да обезпечат скъпа поддръжка, да ви оказват помощ да се справите със обстановката, да основат персонализиран проект за лекуване, да предпишат подобаващи медикаменти, в случай че е належащо, и да ви насочат към подобаващи стратегии за поддръжка, с цел да подкрепят вашето възобновяване.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР