Заведение, намиращо се на територията на Пловдивския университет Паисий Хилендарски“,

...
Заведение, намиращо се на територията на Пловдивския университет Паисий Хилендарски“,
Коментари Харесай

Музикаутор осъди заведение в Пловдивския университет за неуредени авторски права

Заведение, намиращо се на територията на Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “, ще би трябвало да заплати обезщетение на Музикаутор, защото музиката, пускана за озвучаване на обекта, е без уредени авторски права. Това реши Апелативен съд – Пловдив в свое решение, което е дефинитивно и не предстои на обжалване.
Прочетете още
До делото се стигна, откакто организацията води договаряния и изпраща на притежателя на заведението покана за непринудено подписване на контракт, само че въпреки всичко подобен не е бил подписан. Вследствие на това представител на организацията на създатели и композитори посещава заведението и установи озвучаване с музика. В хода на делото са показани доказателства за съответни творби на създатели, чиито права Музикаутор съставлява, само че за които заведението няма подобаващ лиценз.

С решението си съдът присъжда обезщетение за нанесените имуществени вреди на създателите на музиката, което да бъде заплатено от притежателя на бистрото. Законовият най-малко за такова обезщетение е 500 лв. за музиката и 500 лв. за текста на всяка ария, за която има доказателства, че е изпълнявана обществено без уредени права.

От години Музикаутор води дейна осведомителна акция за отговорностите на ползвателите да уреждат правата за музиката, която употребяват в бизнеса си. С лиценза от организацията те имат опция да употребяват безпроблемно 95% от международния репертоар, който организацията съставлява за територията на България.

Въпреки това огромна част от обектите – хотели, заведения за хранене и кафенета, не уреждат правата за музиката и правят своята активност в нарушаване с настоящия Закон за авторското право и сродните му права.

„ Поради тази причина ние следваме прецизна политика за водене на правосъдни каузи против неточните ползватели на музика. Трудът на създателите, чиято музика притегля и задържа клиентите, би трябвало да бъде заплатен и това е обезпечено от закона “, разяснява Иван Димитров, изпълнителен шеф на сдружението на създатели и композитори.

Той подсети още, че наредбите на ЗАПСП за авансово споразумяване на авторските права са годни за всяко обществено потребление на музикални творби както в туристически и търговски обекти, по този начин и при концерти, танцови постановки, шествия, базари и други.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР