Завърши обучението на първите военни парамедици, съобщиха от Военномедицинска академия

...
Завърши обучението на първите военни парамедици, съобщиха от Военномедицинска академия
Коментари Харесай

Първите военни парамедици са обучени. Взеха четвърта степен квалификация

Завърши образованието на първите военни парамедици, оповестиха от Военномедицинска академия (ВМА). Шестимата военнослужещи са минали сполучливо теоретическата и практическата част на държавни изпит за придобиване на четвърта степен на професионална подготовка по специалността „ военнослужещ-санитарен инструктор “.

Програмата е взаимна сред ВМА и Професионалния старшински лицей към Висшето военноморско учебно заведение (ВВМУ) „ Н.Й.Вапцаров ”. Обучението стартира през есента на 2022 година
В програмата са включени
военни дисциплини и британски език, а от средата на декември и здравна подготовка във Военномедицинския симулационен подготвителен център на ВМА.

Основната задача на военните парамедици е оказване на първа помощ, евакуация и превозване на ранени, изумени, заболели и потърпевши, и при нужда – асистиране на по-високо квалифицирания медицински личен състав в медицинските пунктове и незабавните отделения на многопрофилната болница за интензивно лекуване (МБАЛ) към ВМА, изясни полк. доцент Иван Попиванов, заместник-началник на ВМА.

Те реализират и действия по оказване на първа помощ, свързани с първична оценка и
поддържане на главните витални функционалности
на потърпевш или ранен и с обезпечаване на профилиран превоз до лечебно заведение.

Оказването на първа помощ на пациенти в незабавно положение изисква висока степен на отговорност и благонадеждност. Военният парамедик би трябвало бързо да взема съответни решения в рискови условия и да извършва разпоредби, както и да работи ефикасно, като регистрира и психическото положение на пациента, разясни още доцент Попиванов.
Военните парамедици могат да работят
във военните формирования на Българската войска и в други военизирани структури за потребностите на Въоръжените сили, както и в съставите на многонационални екипи в страната и отвън нея. А след девоенизиране могат да заемат длъжности за парамедици в националната здравна система.

На 15 май във ВМА стартира и образованието на 50 лекари и медицински експерти за оказване на незабавна здравна помощ по въздуха.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР