Завършен е ремонтът на още 7,2 км от пътя Берковица-Монтана,

...
Завършен е ремонтът на още 7,2 км от пътя Берковица-Монтана,
Коментари Харесай

Още 7,2 км от пътя Берковица-Монтана са ремонтирани

Завършен е ремонтът на още 7,2 км от пътя Берковица-Монтана , в сектора сред село Благово и регионалния център Монтана (от км 94+000 до км 101+199.48), оповестиха от Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ).

Проектът се финансира от Европейския съюз по Програмата Интеррег V-A Румъния - България 2014-2020, посредством Европейския фонд за районно развиване и националния бюджет и е част от план „ Монтана - Долж: По-добър достъп - по-близки общности “.

Второкласният път е съществена връзка на Северозападна и Югозападна България през билото на Стара планина. Той е най-пряката връзка за жителите от областите Монтана и Видин със София, както и с Дунав мост II и пристанище Лом.

Ремонтът започва през септември 2020 година Обновеният сектор стартира към 2 км след с. Благово, продължава в посока Монтана, минава по ул. „ Диана “ в индустриалната зона на град Монтана и приключва преди пътния възел с обходния път на гр. Монтана и бул. “3-ти март “.

Трасето свързва обитаемоте места в община Берковица с регионалния град Монтана. По него минава натовареният трафик от София, през прохода „ Петрохан “ за Монтана и Лом.

В началото на 2022 година с издаване на разрешението за прилагане завърши рехабилитацията на още един сектор от път II-81 сред селата Боровци и Благово, с дължина 7,71 км. С осъществяването на двата плана е усъвършенствано положението на близо 15 км от второкласния път сред регионалния град Монтана и общинския център Берковица, нараснала е пътната сигурност и е обезпечена оптимална скорост на придвижване.

Отсечката е с нова асфалтобетонова настилка, актуализирана отводнителна система, построени са нови окопи и дренажи. Укрепено е свлачището в сектора при язовир „ Чернила “. Ремонтирани са мостът при 98-ми км над река Огоста, който е с четири отвора и дължина 85 м, и пътния надлез над ж.п. линията Бойчиновци - Монтана - Берковица.

Съоръженията са с сменена хидроизолация, асфалтобетонова настилка, тротоари и защитни огради. Участъкът е с нови ограничаващи системи, пътни знаци и хоризонтална маркировка. За повишение сигурността на придвижването на банкетите са инсталирани слънчеви знаци за премерване на скоростта на придвижване на транспортните средства.

Основният ремонт е изпълнен от консорциум „ ХИДРО - ВОД СТРОЙ “ ДЗЗД, в който вземат участие: „ ХИДРОСТРОЙ “ АД и „ ВДХ “ АД. Стойността на контракта е 6 654 083 лева с Данък добавена стойност. Строителният контрол е сбъднат от „ Пътинвест-инженеринг “ АД и е на стойност 133 499 лева с Данък добавена стойност. Авторският контрол е на „ Рутекс “ ООД. Техният контракт е за 3 781 лева

Общата стойност на плана е 7 310 357.79 лева От тях 6 213 804.12 лева са от Европейския фонд за районно развиване, а 950 273.42 лева е националното съфинансиране. 146 280.25 лева е приносът на АПИ. Целта на плана е развиване на пътната инфраструктура в трансграничния регион посредством възстановяване на достъпа до трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T) в района.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР