Заварихме хазната на 1,2 млрд. лв. дефицит на 31 май,

...
Заварихме хазната на 1,2 млрд. лв. дефицит на 31 май,
Коментари Харесай

Асен Василев: Пари има, не ги усвояват и ни ги връщат

Заварихме хазната на 1,2 милиарда лева недостиг на 31 май, два месеца по-късно сме на остатък 500 млн. лева Т.е. за тези два месеца страната е събрала 2 милиарда лв. повече, в сравнение с е похарчила. Като се работи и се събират налозите, без да ги подвигаме, се вижда, че пари има. Това съобщи финансовият министър Асен Василев в изявление за " 24 часа ".

По думите му пари има, само че не се усвояват вярно, изключително що се касае до финансовите разноски.

" За детската болница има отпуснати 100 млн. лева, само че болница няма. Всяка година отпускаме по 80 млн. лева за детски градини. От тях 60 млн. лева се връщат обратно  с обяснението, че няма планове, няма терени, все нещо няма. Но това, което няма, не са пари. Това, което няма, са действителни дейности да се случат нещата. Същото е и с БДЖ - отпуснахме пари да купят нови вагони, тях ги няма, вагоните са без климатик, няма закупен трен ", даде образци Василев. 

По думите му пари за театрите има и методът, по който е направена дотацията за тях, е логичен.

" Дава се за всеки продаден билет. Това значи, че тези, които работят, получават повече, тъй като продават повече билети. И  искането за пари придобива различен смисъл. Ако се продадат повече билети, ние сме задължени да им дадем повече пари, без да идват да ги желаят. Начинът е да прехвърлим повече действия на този принцип ", разяснява финансовият министър и посочи, че това не е използвана процедура във всички браншове - като пожарната да вземем за пример.

Василев е безапелационен, че няма потребност налозите да се подвигат, задоволително е да се усъвършенства събираемостта. Министърът разяснява и заплащането на заплата по банков път за компании с над 100 чиновници.

" Това, което говорихме с банките, които държат част от акциите в БОРИКА, ангажимента е в пощите във всяко обитаемо място да се слагат не банкомати, а ПОС терминали, които обаче разрешават изтегляне. Тъй като пощите по този начин или другояче боравят с пари, имат защита, имат инкасо, пенсиите се заплащат през тях, т.е. целият разход за поддържането на инфраструктура е при тях. Така би се решил казусът ", изясни Василев.

Той е оптимист за въвеждане на еврото от януари 2025 година, изключително в случай че бюджетът с 3% недостиг бъде изпълнен, каквито са прогнозите. 

" Това доста успокои ЕЦБ и страните членки. Защото предходните бюджети с недостиг от 6,3% и изявления от вида " страната банкрутира " сложиха стоп на този развой още сега, в който бяха направени. След като има отчет за приемането ни в еврозоната, ще има интервал на оповестяване на цени в левове и евро. Говорихме с ЕЦБ, че това е моментът, когато за разплащания, които не са в брой, може да се пуснат редом евро и лев ", сподели още Асен Василев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР