Затворниците в Германия работят, за да осъзнаят истинската стойност на

...
Затворниците в Германия работят, за да осъзнаят истинската стойност на
Коментари Харесай

Защо работещите затворници в Германия получават толкова ниски заплати?


Затворниците в Германия работят, за " да осъзнаят същинската стойност на постоянната работа в живота на независимост ". Но съгласно мнозина ниското възнаграждение и неналичието на пенсионни осигуровки реализират тъкмо противоположния резултат.

Гарантираното минимално почасово възнаграждение в Германия сега е 9,82 евро. То обаче не важи за наказаните, които излежават присъди в пандизите. Те също поставят труд, който обаче им се заплаща доста по-малко - сред 1 и 3 евро на час.

На всичкото от горната страна в множеството федерални провинции пандизчиите са длъжни да работят. Това е изключение от кардиналната възбрана за полагане на насилствен труд в Германия.
Редакцията предлага
Срещу мизерното възнаграждение двама пандизчии от Бавария и Северен Рейн-Вестфалия още преди години са подали тъжба до Конституционния съд в Карлсруе, който в този момент се заема със случая.

Ресоциализация или употреба?

Законът не преглежда пандизчиите, които поставят труд, като служащи. По-скоро на тяхната претовареност се гледа като на подготовка за живота след изтърпяването на наказването, което специалистите назовават ресоциализация. Затова в съда в Карлсруе ще би трябвало да търсят отговор на въпроса дали ниското възнаграждение на труда, полаган от наказаните, не опонира на главния закон.

В предходни отсъждания Конституционният съд към този момент е постановявал, че единствено при избрани условия трудът, който поставят лишените от независимост, е дейно средство за ресоциализация. Така да вземем за пример полаганият от пандизчиите труд би трябвало да води до осезаема изгода и " да ги накара да осъзнаят същинската стойност на постоянната работа в живота на независимост ".

Именно тази цел обаче не може да бъде реализирана поради ниското възнаграждение на труда, счита представителят на профсъюза на пандизчиите Мануел Мацке. " Посланието, което системата изпраща с това ниско възнаграждение, е, че честният труд не се изплаща “, твърди той.

По-високото възнаграждение ще отблъсне работодателите?

Баварското правосъдно министерство показва като контрааргумент това, че трудът на пандизчиите е доста по-малко ефикасен от този на трудещите се в свободната стопанска система. Синдикатите обаче отвръщат, че външните компании не биха допускали техни артикули да се създават от пандизчии, в случай че продукцията не е качествена.

" Фирмите имат интерес да печелят пари, а не да основават претовареност на хората ", споделя Мацке. Конституционният съд ще би трябвало да отговори и на въпроса дали едно по-високо възнаграждение на труда на пандизчиите няма да докара до отпадане на работни места в пандизите, в случай че компаниите решат, че финансово към този момент не се изплаща да наемат лишени от независимост.

До пандизчиите стига малко част от платените суми

Разследване на АРД демонстрира, че постоянно фирмите превеждат на правосъдната система суми, които са съобразени с тарифните контракти. Отчасти тези суми са под минималните почасови ставки, само че въпреки всичко няма действителен дъмпинг в бранша. Въпреки това до пандизчиите стига единствено дребна част от това, което компаниите заплащат за направената от тях продукция.

Баварското правосъдно министерство се аргументира още веднъж с високите разноски на пандизите. Според тях за един пандизчия дневно се харчат 157,76 евро - за храна, облекло и заслон. От министерството твърдят, че не печелят от труда на арестуваните. Данните на правосъдното министерство на Бавария сочат, че да вземем за пример през 2021 година приходите от труд са възлизали на 35 милиона евро, а разноските са били за 502 милиона.

Освен това единствено една част от възнаграждението на работещите пандизчии е под формата на заплата. В доста немски провинции се дават дни на независимост. В Бавария да вземем за пример за два месеца работа се поставя по един ден, в Северен Рейн-Вестфалия - два дни за три трудови месеца. Така направеното свободно време пандизчиите могат да употребяват и под формата на отпуск на независимост или пък се изважда от общия период на присъдата.

Затворниците не са пенсионно обезпечени

Друга рецензия към системата на пандизите е че лишените от независимост са изключени от системата за обществено обезпечаване. Вярно е, че те биват обезпечавани против безработица - системата на пандизите заплаща напълно тази осигуровка, само че вноската не дава отговор на действителната заплата, а е усреднена стойност.

Лишените от независимост обаче не се обезпечават за пенсия. Според мнението на организацията на ръководителите на затвори това покачва риска тези хора да бъдат подвластни от обществени помощи, откакто излязат в пенсия.

Ако Конституционният съд реши, че размерът на затворническите компенсации опонира на главния закон, управляващите освен в Бавария и Северен Рейн-Вестфалия ще би трябвало да се задействат - ограничения ще би трябвало да подхващат също и редица други провинциални парламенти със сходно законодателство.

Решението на Конституционния съд се чака до няколко месеца.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР