Затваряне на граници и пазар за украинското зърно поискаха и

...
Затваряне на граници и пазар за украинското зърно поискаха и
Коментари Харесай

Управляващите към бизнеса: Не сваляйте цените

Затваряне на граници и пазар за украинското зърно желаеха и получиха локалните производители. Държавата чу единствено техния проблем и се втурна да ги пази от понижаването на цените - първо през административна преграда, като стартира да ревизира безпределно дълго всеки камион със слънчоглед от Украйна, след това напряко забрани вноса в взаимна акция с още четири страни от района. А за похлупак - групата съумя да накара Европейска комисия да спре краткотрайно вноса и да даде още милиони дотации на зърнопроизводителите.Забраната обаче няма да промени световният пазар на зърно и слънчоглед. А там наклонността е неоспорима: след експлоадирането на цените около съветското нахлуване над Украйна те започнаха стремглаво да падат и през днешния ден са съвсем на половина на миналогодишните. Така светът към този момент употребява евтина пшеница за самун, олиото е на остарели равнища, а себестойността на фуражите е внезапно надолу. Но не и в България. Резултатът - производители на храни и консуматори тук ще заплащат скъпо. Защото дребна и очевидно обичана на ръководещите група не може да понесе даже година със загуби.

Затваряне на граници и пазар за украинското зърно желаеха и получиха локалните производители. Държавата чу единствено техния проблем и се втурна да ги пази от понижаването на цените - първо през административна преграда, като стартира да ревизира безпределно дълго всеки камион със слънчоглед от Украйна, след това напряко забрани вноса в взаимна акция с още четири страни от района. А за похлупак - групата съумя да накара Европейска комисия да спре краткотрайно вноса и да даде още милиони дотации на зърнопроизводителите.

Забраната обаче няма да промени световният пазар на зърно и слънчоглед. А там наклонността е неоспорима: след експлоадирането на цените около съветското нахлуване над Украйна те започнаха стремглаво да падат и през днешния ден са съвсем на половина на миналогодишните. Така светът към този момент употребява евтина пшеница за самун, олиото е на остарели равнища, а себестойността на фуражите е внезапно надолу. Но не и в България. Резултатът - производители на храни и консуматори тук ще заплащат скъпо. Защото дребна и очевидно обичана на ръководещите група не може да понесе даже година със загуби.

Донякъде сходна е обстановката и с цената на електрическата енергия, която също както зърното се върна на равнища от средата на 2021 година А с многото нови ВЕИ вложения в района, а и в България, даже постоянно стартира да пада съвсем до нулата денем. Това не е добре за производителите, само че е отлично за потребителите, а оттова и за цените на всички артикули и услуги. Само че страната и тук работи в интерес на първите - дали посредством странни " механически аргументи ", които стопират вноса на евтина електрическа енергия в избрани интервали, дали посредством защита на най-скъпите поколения - въглищните централи, или напряко посредством предложение за възбрана на нови солари върху обществени терени, каквото внесе в Народното събрание партия " Възраждане ".

Със сигурност има още такива образци, в които поради комфорта на една дребна група цялото общество заплаща повече. Така че не трябва да се учудваме за какво цените в България били по-високи от редица други страни.
Реклама Свързани публикации Източна Европа против износа на зърно от Украйна 20 април 2023, 10:57 Забраняваме вноса, цените остават високи 20 април 2023, 09:25 Служебният кабинет ще забрани вноса на украинско зърно като Полша, Унгария и Словакия 18 април 2023, 06:10 Държавата наложи загадка преграда върху украинския слънчоглед, с цел да избави земеделци 12 април 2023, 14:21
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР