Затова се наложило "Еърбъс"-ът на Авиоотряд 28 да премине над

...
Затова се наложило "Еърбъс"-ът на Авиоотряд 28 да премине над
Коментари Харесай

Иран отказал достъп на самолета на Борисов на път за Рияд

Затова се наложило "Еърбъс "-ът на Авиоотряд 28 да премине над територията на Ирак, заяви пред българските медии в Рияд вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, представена от Българска национална телевизия.

Тя бе безапелационна, че държавният аероплан е имал нужните дипломатически позволения за полет над иранското въздушно пространство.

Полученият в последният миг отвод за прехвръкване е непонятен и заради тази причина през днешния ден във външното ни ведомство в София е извикан краткотрайно ръководещият иранското посолство у нас .

След като екипажът е получил настояването за излизане от иранското въздушно пространство, той се е върнал към Турция и със съдействието на турските управляващи е получено позволение за реализиране на полета над иракска територия , изясни вицепремиерът.

Екатерина Захариева категорично акцентира, че б ългарската страна е имала публично издадено позволение за прекосяване през територията на Иран и за отиване, и за връщане, още преди реализирането на полета и всевъзможни изказвания за липса на позволение и неспазване на процедурите, са погрешни и спекулативни.

НА ФОКУС: Ще се сбият ли Саудитска Арабия и Иран? >>

Отношенията сред Рияд и Техеран доста се утежниха в последните месеци поради събитията в Сирия и Йемен, в които интензивно са намесени и двете страни. Това се отразява и на полетите.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР