Затлъстяването е свързано с дългосрочни хронични незаразни заболявания като сърдечно-съдови

...
Затлъстяването е свързано с дългосрочни хронични незаразни заболявания като сърдечно-съдови
Коментари Харесай

Могат ли средиземноморската диета и физическите упражнения да подобрят качеството на живот на хората с рак?

Затлъстяването е обвързвано с дълготрайни хронични незаразни болести като сърдечно-съдови болести, диабет и рак. Ракът е втората водеща причина за гибел в международен мащаб, незабавно след сърдечно-съдовите болести.

Проучванията демонстрират, че ръководството на тежестта и физическите извършения могат да бъдат ефикасни тактики за попречване и битка с рака.

Въпреки това физическите извършения и храненето нормално не са включени в общоприетата онкологична терапия.

В сегашния обзор учените оповестяват за изгодите от средиземноморската диета и постоянните физически извършения за понижаване на възпалението и обвързвания риск от развиване на рак.

Физическа интензивност, инфектиране и рак

Заседналият метод на живот и продължителното безучастие могат да доведат до затлъстяване, изключително струпване на висцерална лой, с нараснали равнища на възпалителни цитокини като фактор на туморна некроза (TNF-α), интерлевкин-6 (IL-6) и инхибитор на плазминогенния активатор 1 ( PAI-1).

Имунологичната хиперактивация може да докара до нискостепенно хронично инфектиране, инсулинова устойчивост и хормонална дисфункция, което води до кардиометаболични болести, дегенеративни болести и рак.

Физическите извършения усъвършенстват инсулиновата сензитивност и понижават затлъстяването, като възвръщат производството на адипокин до естествени равнища, благоприятствайки противовъзпалителните цитокини като IL-10, понижавайки равнищата на естроген, подобрявайки когнитивните качества и удължавайки продължителността на живота.

По-ниски равнища на възпалителни маркери като С-реактивен протеин (CRP) нормално се следят при физически дейни човеци, занимаващи се с 150 до 300 минути извършения с умерена активност седмично или 75 минути до 150 минути извършения с висока активност.

Физическите извършения водят до мускулна контракция, усъвършенстван лимфен поток и освобождение на миокини, което може да промени метаболизма, глюкозата и липидите. Физическото безучастие трансформира равнищата на стероидните хормони, предизвиква хиперинсулинемия и покачва инсулиновата устойчивост, с нараснали равнища на инсулиноподобен растежен фактор-1 (IGF-1) и ензимна интензивност на ензима ароматаза.

В резултат на физическа интензивност, намаляването на равнищата на естроген понижава индукцията на клетъчна пролиферация, градация и ангиогенеза, което усилва апоптозата на туморните кафези посредством нараснало произвеждане на сексуален хормон-глобулин (SHBG).

Проучванията демонстрират също, че физическата интензивност може да предотврати страничните резултати от радиацията и химиотерапията, като гадене и отмалялост.

Средиземноморска диета, инфектиране и рак

Здравословното хранене обезпечава съответно доставяне с хранителни субстанции, задоволява на потребностите на тялото и усъвършенства предварителната защита и/или защитните функционалности на тялото против заболявания.

Добре уравновесените диети понижават смъртността, обвързвана с рака, и рецидивите на тумора.

Двата съществени съставния елемент на физическите извършения и храненето, може да предотврати рак и да ускори имунологичната битка против рака. Средиземноморската диета включва консумация на пълнозърнести храни един път на ден, зеленчуци три пъти на ден, плодове два пъти на ден и бобови растения три до четири пъти седмично.

Препоръчва се ограничение на приема на алено месо, модифицирано месо и храни с висок гликемичен показател, в това число бял самун, сладкиши и бял ориз.

Освен това би трябвало да се заобикалят пакетирани храни, пържени картофи и хлебни артикули с високо наличие на полиненаситени (транс) мастни киселини.

Препоръчва се да се заобикалят въглехидратите, защото те покачват киселинността и могат да покачат равнищата на инсулин и кръвната захар. Плодовете би трябвало да се употребяват на празен корем заран или късно следобяд.

Плодовите салати би трябвало да се заобикалят, защото те съдържат плодове с разнообразни равнища на pH и могат да доведат до проблеми с червата и стомаха. Хранителните добавки, в случай че не са валидирани в клинични изпитвания, би трябвало да се заобикалят.

Физическите извършения, съчетани със средиземноморска диета, могат да контролират равнищата на инсулин, да понижат инсулиновата устойчивост, оксидативния стрес, IGF-1 и равнищата на естроген и да понижат производството на възпалителни цитокини и лептин.

Освен това физическите извършения усилват производството на адипонектин (проапоптотичен фактор) от адипоцитите и възвръщат салдото на чревния микробиом за противораково и противовъзпалително деяние.

Заключение

Въз основа на констатациите от прегледа, средиземноморската диета и постоянните физически извършения могат да предотвратят рак, да подобрят лечението на рака, да понижат рецидивите на тумора и да удължат преживяемостта на пациентите с рак.

Това може да се реализира посредством инхибиране на възпалителните пътища, възобновяване на ендокринния дисбаланс, понижаване на чревната дисбиоза, контролиране на генетичната транскрипция и активиране на имунологични защитни механизми.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР