Застрахователната система Зелена карта“ може да оскъпи Гражданска отговорност“ и

...
Застрахователната система Зелена карта“ може да оскъпи Гражданска отговорност“ и
Коментари Харесай

Застрахователната система Зелена карта може да оскъпи Гражданска отговорност

Застрахователната система " Зелена карта “ може да оскъпи " Гражданска отговорност “ и да улесни редица измами за източване на средства с подправени полици. За това сигнализираха от сектора, откакто държавното управление неотдавна утвърди плана на Закон за допълнение на Кодекса за застраховането. 

Новост е включването на член 506а в частта " Уреждане на връзките сред застрахователя по имуществена застраховка на повреденото лице и Гаранционния фонд ". Според него " българските застрахователи са задължени автоматизирано и абсолютно да вършат преводи към искания по настъпили събития, свързани с пътнотранспортни катастрофи на коли, които са застраховани от български застрахователи и движещи се отвън територията на Република България “.

Международната автомобилна застраховка " Зелена карта " обезпечава покритие на " Гражданска отговорност " на българските водачи зад граница. У нас наложителната застраховка " Гражданска отговорност " покрива отговорността на водачите за вреди, породени на територията на всичките 48 страни, членуващи в " Зелена карта ". Заедно с полицата се издава документ " Зелена карта " без спомагателна такса или друго заплащане, написа " Стандарт ".

Според покровителите на измененията в Кодекса на застраховането " ще се реализира гарантиране на тъкмо и навреме осъществяване на отговорностите на застрахователите и НББАЗ в границите на системата " Зелена карта “, според условията на вътрешните правила на Съвета на бюрата.

Създава се и правна опция за предприемане на надзорни дейности от страна на Комисията за финансов контрол при положение на несъблюдение на отговорностите на застрахователите и на НББАЗ в границите на системата " Зелена карта “.

Единствено в България новият член 506а единствено неизбежно ще се отрази на крайния длъжник - потребителя на застрахователни услуги. В България има повече от 3,5 милиона коли, които заплащат своята наложителна застраховка " Гражданска отговорност “, и резултатът от приемането на тази норма би довел до фрапантно увеличение на цената за тези повече от 3,5 милиона коли.

На 1 декември 2018 година България беше сложена под мониторинг по “Зелена карта " на автомобилните застраховки поради утежняването на ликвидността и платежоспособността на бранша.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР