Застрахователната премия по застраховка Гражданска отговорност“ на автомобилистите се определя

...
Застрахователната премия по застраховка Гражданска отговорност“ на автомобилистите се определя
Коментари Харесай

КФН: Гражданска отговорност на автомобилите се определя самостоятелно от всеки застраховател

Застрахователната награда по застраховка " Гражданска отговорност “ на автомобилистите се дефинира независимо от всеки осигурител, лизензиран да излъншва тази активност. Вноските в Гаранционния фонд, въпреки да се заплащат дружно със застрахователната награда, не са част от нея. Това се споделя в позиция, публикувана до медиите от Комисията по финансов контрол.

Ето цялостния текст на позицията на КФН:

Във връзка с изявленията в медиите по отношение на повишаването на застраховка " Гражданска отговорност “, КФН разяснява следното:

С решение от 06.12.2022 година, Комисията дефинира по предложение на Съвета на Гаранционния фонд размера на вноските, дължими от застрахователните сдружения по застраховка " Гражданска отговорност “ на автомобилистите във " Фонд за незастраховани МПС “ и " Обезпечителния фонд “ за 2023 година В хода на едномесечното публично разискване на плана на решение, в Комисията не са постъпили никакви възражения или оферти от заинтригувани лица, асоциации или жители.

Вноските в Гаранционния фонд, въпреки да се заплащат дружно със застрахователната награда, не са част от нея. Застрахователната награда по застраховка " Гражданска отговорност “ на автомобилистите се дефинира независимо от всеки осигурител, лицензиран да прави тази активност.

В този смисъл решенията на Съвета на Гаранционния фонд и на Комисията по отношение на определянето на размера на вноските нямат връзка с определянето на размера на застрахователната награда.

Комисията е самостоятелен административен регулаторен орган, който реализира настоящ контрол за спазването на условията за достатъчност на застрахователните награди и при нужда постанова надзорни ограничения на застрахователите. Следва да се има поради, че според Кодекса за застраховането, предварителният контрол върху застрахователните награди е неразрешен. Това изключва налагането на обвързване за застрахователите авансово да уведомяват или да желаят утвърждение на препоръчани от тях нараствания на тарифните ставки на наградите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР