Застрахователи алармираха, че има вероятност да бъде повишена цената на

...
Застрахователи алармираха, че има вероятност да бъде повишена цената на
Коментари Харесай

Как готвените промени в застраховането ще се отразят на транспортния бранш?

Застрахователи сигнализираха, че има възможност да бъде нараснала цената на наложителната застраховка " Гражданска отговорност " поради импортирани промени в Кодекса за застраховането. Те се оповестиха против текстове, които плануват нов метод на погашение на компенсации при произшествия в Европа. С новите ограничения Националното бюро на българските застрахователи ще бъде задължено да изплаща всяка отправена към него рекламация по системата " Зелена карта ". Според сектора обаче това ще усили риска от застрахователни измами. Срещу измененията в Кодекса се оповестиха от Асоциацията на потърпевшите при произшествия. От Асоциацията на българските застрахователи, разясняват, че  измененията могат да доведат до голям брой банкрути измежду застрахователите, поради задължението да бъде изплатен всеки иск. От Камарата на автомобилните превозвачи в България пък показаха, че в чужбина също се следят порочни практики, които ще се задълбочат след измененията в Кодекса. От транспортния отрасъл са безапелационни, че корекциите в закона ще се отразят и на цената на наложителната " гражданска отговорност “. До момента главният мотив на ръководещите за въвеждане на тези промени е, че те са сложени като изискване за влизане в Еврозоната. Каква година изпращат родните превозвачи и по какъв начин ще се отразят на активността им готвените промени?  Ето какво сподели Мирослав Гечев, притежател на транспортна компания от Монтана, пред БНР:
" Като цяло годината беше относително добра, т.е. имаше работа. Беше тежка, тъй като все по- мъчно се работи. Застраховките, както и всяко едно нарастване ще се отразят много тежичко, изключително на превозвачите … Не сме мислили за разширение на активността ни, а главната цел бе да се стабилизира бранша. ”

Евентуалното покачване на цената на наложителната застраховка " Гражданска отговорност “ неминумемо ще се отрази върху работата на всички превозвачи, разяснява за радио Видин Петко Ангелов, ръководител на Камарата на автомобилните превозвачи в  България:

" Според мен ще бъде доста мъчно, тъй като сега няма работа и цените са доста ниски. Неминуемо ще има банкрути на превозвачи и компании. От септември до декември чакахме, че ще има работа и те тъкмо тогава започнаха да смъкват цените и работата понижа. В Европа няма работа, пазарът сега с товарите е доста сложен. Очаква се от януари до маарт месец да бъде същото състояние. ”- каза Петко Ангелов.

Потърсихме за коментар и Петър Захариев, ръководител на Националното съдружие на автобусните превозвачи:

" Това, почтено казано е малко перо в общите разноски, които образуват цената на готовия артикул, т.е. цената на билета като процентно присъединяване и то е малко и няма да има, съгласно нас кой знае какво директно присъединяване, само че ще е задоволителен мотив на фона наа всички други покачващи се цени на артикули да повлияе надлежно повишаване. Вие знаете, че цената на билета не е свободна, не може просто по този начин да се повиши, тъй като е обвързана с договори- изпълнител- възложител и не може просто по този начин да се повиши тази цена. ”

На какъв стадий е предлагането и ще бъде ли затруднена в допълнение работата на превозвачите у нас? Потърсихме за коментар Нина Колчакова, основен секретар на Асоциацията на българските застрахователи.

" Имаше едно обезпокоително предложение от изпълнителната власт към Народното събрание за промени в Кодекса за обезпечаване, които предвиждаха Националното бюро " Зелена карта ”, което е българско бюро, на българските застрахователи и е поръчител по заплащанията при ПТП с български водачи, случили се отвън рамките на България … Промяната в закона предвиждаше такива претенции за заплащане да бъдат оптимално бързо удовлетворявани, само че на практика абсолютно. Това в действителност би означавало, че всеки, на който му хрумне да желае пари от чужбина, от българското бюро, мигновено ще си получи парите, без оглед на това дали има документи и дали има доказателства за ПТП, и дали има доказателство за изплатено обезщетение на потърпевшото лице. Срещу това предложение застрахователният бранш и други наранени гилдии реагираха. " - подчерта Нина Колчакова.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР