Застаряващият космически апарат на НАСА “Марс Одисей, който работи в

...
Застаряващият космически апарат на НАСА “Марс Одисей, който работи в
Коментари Харесай

Проблеми с орбиталния апарат “Марс Одисей” биха могли да нарушат предаването на данни в реално време от марсохода “Кюриозити” до Земята по време на неговото кацане!

Застаряващият галактически уред на НАСА “Марс Одисей ”, който работи в орбита към Червената планета от 24 октомври 2001 година до ден сегашен (т.е. в продължение на повече от 10 години!) стартира да демонстрира проблеми в най-неподходящия миг. Преди няколко седмици настъпи щета в жироскоп на “Одисей ”, което принуди ръководителите на задачата да превключат работата на апарата към авариен жироскоп.  И до момента в който изглеждаше, че ръководителите на задачата се бяха справили с казуса, преди броени дни “Одисей ” отново навлезе в предпазен режим на работа. Това несъмнено тревожи ръководителите на задачата “Марсианска научна лаборатория ” с  марсоход “Кюриозити ”, тъй като “Одисей ” е единственият неестествен сателит към Марс, който може да предава информация от кацането на “Кюриозити ” в действително време.

Тук е редно да бъдем правилни към читателите и да разбираем по-ясно обстановката, с цел да не стане комплициране.. Кацането зависи само от бордовия компютър на марсохода “Кюриозити ”, който ще извърши процедурите по втурване в автоматизиран режим. Дори и “Одисей ” да се повреди необратимо, това не би могло да повлияе върху възможната успеваемост или неуспех..

 Mars Odyssey

Проблеми със застаряващия орбитален уред на НАСА “Марс Одисей ”, който работи като неестествен сателит на Марс в продължение на повече от 10 години, биха могли да доведат до проблеми при приемането на данни в действително време от “Кюриозити ” по време на неговото кацане на Марс на 6-ти август. Image credit: NASA/JPL-Caltech

Допреди малко повече от десетилетие нямаше условие за всички галактически задачи, които летят към Марс, да излъчват информация по време на кацането. През 1999 година НАСА изпрати към Марс тъкмо подобен спускаем уред без такава опция – “Марс Полър Лендър ”, който трябваше да кацне в полярните области на Червената планета. На 3 декември същата тази година, малко преди навлизането в атмосферата, “Марс Полър Лендър ” обърна антената си в посока, противоположна на тази на Земята по план… и това беше последният път, когато наземният екип се свърза с него. Четиридесет и пет минути по-късно “Марс Полър Лендър ” трябваше да се свърже със Земята, само че сигнал в никакъв случай не беше получен. Никога не се разбра точната причина за неуспеха тъкмо заради неналичието на връзка със Земята по време на кацането.

Затова от този момент насетне опцията за връзка при кацането е наложително условие и всички спускаеми апарати на НАСА по-късно – и “Спирит ”, и “Опортюнити ” и “Феникс ” са изпращали назад радиосигнали. Същъто ще бъде и при “Кюриозити ”. Единствено през 2002 година английският спускаем уред “Бийгъл 2 ” беше загубен при кацането и още веднъж в никакъв случай не се разбра какво се е случило, тъй като английските сътрудници не се поучиха от грешките на НАСА.

По време на кацането на “Кюриозити ” на Марс ще има общо три орбитални спътника, които ще “преслушват ” ефира. Но от тях единствено “Марс Одисей ” може да предава информация в действително време. Ако той не е в положително положение на 6-ти август, НАСА ще би трябвало да разчита единствено на по-новия и по-мощен орбитален уред “Марс Риконисънс Обитър ”, който работи в орбита към Марс от 2006 година насам. “Марс Риконисънс Орбитър ” ще е в положение да записва разнообразна информация, а по-мощната му камера би могла даже да бъде в положение да снима парашута, което “Марс Одисей ” не може да направи. Но “Марс Риконисънс Орбитър ” записва данните на борда, след което ги изпраща на Земята след няколко часа! Европейският уред “Марс Експрес ” ще е в положение също да слуша за “Кюриозити ”, само че не по време на целия му път към повърхността.

Така че обстановката е следната: НАСА ще получи информация за кацането на “Кюриозити ” по един или различен метод. Въпросът е – дали ще я получи в действително време или след няколко часа. Ако е второто, тогава кацането на Марс ще бъде още по-изнервящо, тъй като може да се наложи да преминем през трудно очакване, преди да научим истината – а тя е дали “Кюриозити ” е дошъл на Марс незасегнат, или на парчета…

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР