Засилване на двустранното стратегическо партньорство между България и Съединените щати

...
Засилване на двустранното стратегическо партньорство между България и Съединените щати
Коментари Харесай

Тръмп прие Борисов в Белия дом

Засилване на двустранното стратегическо партньорство сред България и Съединените щати договориха на срещата си в Белия дом министър председателят Бойко Борисов и американският президент Доналд Тръмп с подписването на рамка за стратегическо съдействие. Договореностите покриват сферите на стопанската система, IT технологиите, образованието, защитата, свободата на медиите и върховенството на закона, уточни министър председателят Бойко Борисов пред пратеника на БНР Тоня Димитрова.

Визите за български граждани

за Съединените щати ще отпаднат, разгласи министър председателят Бойко Борисов след срещата си с президента на Съединените щати Доналд Тръмп в Белия дом. Министър-председателят не се ангажира с съответен период, само че посочи, че е получил увещание от американския държавен глава, че ще работи интензивно по тематиката и скоро ще даде отговор на въпроса по кое време ще се случи премахването на визовия режим:

" Убеден съм - освен, тъй като доста сме създали по тематиката, само че с Канада отпадането на визовия режим е доста ослепителен образец, че не сътворяваме никакви проблеми. Мисля, че президентът Тръмп ме разбра, че може да остане в сърцата на българите за доста години, в случай че направи този жест, той сподели, че ще бъде самоуверен ".

Енергийните проекти

Премиерът Борисов и президентът Тръмп обсъждаха и енергийното съдействие. След диалозите стана ясно, че още тази седмица американски специалисти ще огледат опциите за вложение в плана " Белене " и АЕЦ " Козлодуй ". За " Белене " се преглежда опцията за импорт на американско съоръжение и американско нуклеарно гориво:

" Реална опция има да бъде турбината " Рабела - Дженерал електрик ", което подвига и мощността, и когато се построява един сходен взаимен план нуклеарното гориво ще бъде, примерно, на " Уестингхаус ". Освен това, ние за " Козлодуй ", след 10 години ще имаме доста площадки, аз му споделих, не мога да почна да върша американски реактор, а два чисто нови " три плюс " да ги хвърля в реката. Ще ме бият българите с камъни ".

Американският президент утвърждава и упоритостта на България да стане газоразпределителен център за района, сподели още министър-председателят.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР