Засилено полицейско присъствие имаше тази сутрин в сливенското село Сотиря,

...
Засилено полицейско присъствие имаше тази сутрин в сливенското село Сотиря,
Коментари Харесай

Жителите на село Сотиря протестират заради режим на водата

Засилено полицейско наличие имаше тази заран в сливенското село Сотиря, което е едно от най-големите обитаеми места в общината – 2870 души.
Хората недоволстват поради режима на водата, въведен от ВиК – Сливен. С него се лимитира подаването на питейна вода сред 22 часа и 6 часа сутринта. Хората обаче се оплакват, че в някои елементи на селото водата стопира още в 17 часа, а в най-високо разположените къщи тя съвсем не стига. Семействата са принудени да носят вода с кофи или да я изчерпват от остарели кладенци. Жителите на селото се притесняват и от разпространяването на болести, поради оскъдицата на естествена питейна вода.
Проблемът с водоснабдяването на село Сотиря е отпреди повече от 20 години, сподели за Actualno.com шефът на „ Водоснабдяване и канализация - Сливен “ инж. Севдалин Рашев. Селото се нуждае от построяването на нов водоизточник, защото съществуващият е с непълен потенциал. За задачата обаче са нужни минимум 400 хиляди лв. и най-малко две години за изследвания, планиране, възлагане и осъществяване на обекта. Рашев изясни още, че поройните дъждове, които се изсипаха в региона в последно време, не могат да запълнят свободния размер на съществуващия водоем, защото това са повърхностни води. „ Това е оптималното количество вода, което можем да осигурим за село Сотиря на този стадий “, изрично съобщи шефът на сливенското ВиК сдружение. Той акцентира, че въведеният воден режим е допустимо най-щадящият в съществуващата обстановка.
Около 30 000 лв. дължат за вода клиентите на ВиК – Сливен в село Сотиря. В някои елементи на селото, което е с преобладаващо ромско население, водата на процедура се употребява гратис, обясниха осведомени.
 „ Населението на селото нараства, а дебитът на водата понижава и това основава сериозният проблем “, сподели за Actualno.com кметът на Сотиря Димчо Георгиев. „ В момента няма проблеми с заплащането на водата, съвсем всички си я заплащат “, безапелационен бе той. „ Има основано съдружие на ползвателите на питейна вода, фактурира се и се заплаща вода “, съобщи още кметът.
За Actualno.com основният инженер на ВиК – Сливен Георги Султанов, разяснява, че в северните елементи на село Сотиря, където живеят най-вече роми, водомери съвсем няма.  „ Водомери мъчно се задържат в ромските махали. А даже и да бъдат инсталирани, те скоро изчезват “, разясни той. И описа, че когато преди няколко години са били инсталирани над 500 водомера в сливенския квартал „ Надежда “, те доста бързо излезли от приложимост или били продадени. Султанов добави, че сходна е обстановката и в останалите обитаеми места в област Сливен с висок % ромско население.
От стигналия през днешния ден до медиите проблем излиза наяве, че ниският воден дебит в село Сотиря надалеч не е единственият проблем там. Заплетеният воден проблем на селото произтича и от наследеното управническо безучастие, и от палиативните ограничения на ръба на закона, прилагани в предишното, и от някои политически заигравания с локалната общественост. Но може би най-много - от равнището на обществена и гражданска просвета на едно малцинство, привикнало да се употребява с привилегии.
Мариана Иванова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР