Защо все още се бави споразумението между НЗОК и БЛС,

...
Защо все още се бави споразумението между НЗОК и БЛС,
Коментари Харесай

Има ли притеснение, че ако дадат на личните лекари бързи тестове, болните от COVID-19 рязко ще се увеличат?

Защо към момента се бави съглашението сред НЗОК и БЛС, за това направление за какви проби за ковид да могат да изпиосват персоналните лекари - бързи антигенни или PCR? Решението на този въпрос би трябвало да залегне в Анекс към Националният рамков контракт и едвам по-късно общопрактикуващите лекари ще могат да изписват посоки за безвъзмездни проби за Коронавирус - 19.
" Остават чисто административни пречки, като главната от тях е анекса, който би трябвало да се подпише към Националния рамков контракт. Там нещата последните дни са позамрели малко. Първо, с цел да се пусне ваучър за антигенен тест, пациентът би трябвало да има клиника. Нашето предпочитание е това да става при два признака от 11, а от НЗОК оферират 5 от 7 признака, от които единият е сатурацията – кислородното засищане в кръвта. Това е безусловно недопустимо за нас. Второ, всички приказки за в допълнение финансиране на здравната помощ, които се изговориха, има много неща, които би трябвало да бъдат изгладени. Оказа се, че би трябвало да се преработят някои текстове, с цел да могат тези средства да бъдат усвоени. " Това сподели пред btv доктор Николай Брънзалов.
 Костадин Ангелов: Мобилни екипи пред всяка държавна болница ще вършат бързи проби за ковид Костадин Ангелов: Мобилни екипи пред всяка държавна болница ще вършат бързи проби за ковид
От през днешния ден, 3 ноември, разполагаем на Столичната районна здравна ревизия ще бъдат 20 чиновници на Националния център по публичен...
След бърз позитивен тест би трябвало да може да се слага карантина, това оферират още общопрактикуващите лекари. Но то към момента не е в съгласие и подписано в анекса към Националния рамков контракт.
" Защо би трябвало да чакаме един пациент да има температура, суха кашлица, болки в гърлото и зной, с цел да го тестваме. Аз не мога да схвана. Виждате какво се случва. Може да прояви другите признаци по-късно, за какво би трябвало да чакаме. Този интервал, до момента в който се проявят и другите признаци, той ще популяризира инфекцията. На нас ни е ясно, че броя на инфектираните ще се усили неведнъж, само че това е реалност. Аз не мисля, че това би трябвало да е терзание, тъй като на процедура тези хора отново ще бъдат заболели, единствено че с една огромна разлика – в случай че не ги открием, те ще не престават да популяризират болестта ", изясни доктор Брънзалов.
" Електронното направление ще бъде и за PCR тест и за бърз тест, това е нашето предпочитание. С цел по-точна и бърза диагностика. Първият тест би трябвало да е антигенният, тъй като резултатите излизат за 17-20 минути. Този тест може да се направи във всяка лаборатория, има ги и по ДКЦ-тата. Ще бъде покрита по-голяма част от България, тъй като има места в страната, където теста е задача невъзможна. PCR е златният стандарт и на него би трябвало да се доверим при спорни резултати от двата теста. Много дребен е този %, при който антигенният тест излиза позитивен, а PCR-а негативен. На процедура PCR-а удостоверява резултата от антигенния тест. След бързия тест индивидът може да бъде карантиниран, и по този метод разпространяването на епидемията ще бъде забавено. Това е задачата. ", повтори той.
" Надявам се тази седмица да завърши сагата с стартирането на електронното направление ", изрази мнение експертът.
 Европейски Съюз заделя 100 млн. евро за бързи проби за COVID-19 Европейски Съюз заделя 100 млн. евро за бързи проби за COVID-19
Брюксел е отделил 100 милиона евро за за бързи проби за ковид на фона на втората вълна от епидемията на COVID-19. Съответното о...
Д-р Брънзалов уточни, че следва да се види и по какъв начин ще се качват резултатите от тестванията в системата.
Относно отпущането на повече средства за медиците в битката с ковид той изясни, че БЛС не са желали предоставяне на пари на калпак, а на свършена активност. " Предложението на БЛС и Националното съдружие на общопрактикуващите лекари в България беше против активност. Сега на нас ни желаят тест за анекса по какъв начин да можем да кажем въпросното възнаграждение на калпак ", сподели още доктор Бръзналов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР