Защо това е важно? Нека да погледнем картата на предвидения

...
Защо това е важно? Нека да погледнем картата на предвидения
Коментари Харесай

Марсоходът Пърсъвиърънс тръгна по северния маршрут към основната си научна цел

Защо това е значимо? Нека да погледнем картата на планувания маршрут за “Пърсъвиърънс ”:

Credit: NASA/JPL-Caltech

С жълто е означен главният маршрут, който “Пърсъвиърънс ” ще изминава през идващите месеци и години, като марсоходът ще се придвижва в западна посока (т.е. отдясно наляво). Бялата точка в дясната част на картата е точното местонахождение, където задачата е кацнала. Довчера откривателите се чудеха по коя посока да поемат, с цел да заобиколят огромните пясъчни дюни и да стигнат до началото на точката на маршрута. Бяха начертани два дребни маршрута за тази цел, обозначени със синьо (на север) и лилаво (на юг).

Благодарение на получените през днешния ден фотоси стана ясно, че управлението на задачата е избрало да се насочи на север. Интерактивна карта, която се обновява всекидневно и на която можете да следите къде се намира “Пърсъвиърънс ” във всеки един миг е налична на следния уеб адрес:

https://mars.nasa.gov/mars2020/mission/where-is-the-rover/

Ето ви и релефна карта на главния маршрут: 

Credit: NASA/JPL-Caltech

Сами виждате, че пред “Пърсъвиърънс ” следва съществено нанагорнище. Сигурно си спомняте, че в хода на напредването на по-стария марсоход “Кюриосити ” бяха забелязвани износвания и даже напуквания на колелетата. Сега обаче са взети ограничения и колелетата са неведнъж подсилени, с цел да не се случва към този момент това. 

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР