Защо машините за гласуване бяха изключени от изборния процес в

...
Защо машините за гласуване бяха изключени от изборния процес в
Коментари Харесай

Експерти: Има опит да се дискредитира гласуването с машини

Защо машините за гласоподаване бяха изключени от изборния развой в последния вероятен миг и по какъв начин ЦИК се съобрази с разпоредбите? Тези въпроси разясниха в предаването „ Тази заран “ специалистите Александър Андреев и Румяна Дечева.

„ Ние имаме от 30 месеца наложително машинно гласоподаване в секциите с над 350 индивида. Въпросът е какво не беше свършено за тези месеци? Никога машините не бяха налични преди изборите за всички български жители, без значение дали те живеят в градовете или в най-малките села “, изясни Румяна Дечева.

 

Той сподели и че несъмнено някой е желал не що да реализира

Според нея жителите имат едни права, които не са им били обезпечени. Освен това на тези машини не е бил изработен одит по-рано, акцентира тя. Допълни също по този начин, че това е трябвало да бъде разпоредено от ЦИК.

 

„ Още август месец е трябвало ЦИК да се погрижи за машините, откакто към този момент е било ясно, че ще има избори някъде в края на октомври и началото на ноември. Машинните би трябвало пъкъл се ревизират, не тъй като имаме подозрение в тях, а с цел да нямаме подозрения в тях “, съобщи още Румяна Дечева.

 

„ Истинската смяна да стартира на локалните избори, защото на националните тя не можа да стане “, сподели водачът на Българска социалистическа партия

„ Докладът на ДАНС, съдейки по това, което е оповестено в медиите, не дава изясненост какво се е случило и какво тъкмо би могло да се случи с машините в границите на този развой на одитиране от страна на трите институции. Информацията не стана обществена и това сложи под подозрение дали има някакво застрашаване на машинното гласоподаване “, сподели от своя страна е Александър Андреев.

 

Той е безапелационен, че има нещо, което остава прикрито от хората и това е довело да напрежение. Александър Андреев разяснява и разминаването сред ЦИК и Министерство на вътрешните работи за превозването на машите към регионалните градовете в страната. „ Без позволение от страна на ЦИК, машините няма по какъв начин да излязат от склада. Ето за какво би трябвало да се види чия е отговорността в тази ситуация “, разясни той.

 

Считам, че решението на ЦИК за тези избори беше вярно, сподели водачът на ГЕРБ

„ За мен това е едно интензивно мероприятие през последните две години - машините да бъдат компрометирани. За страдание това се прави от политическите сили у нас. Подкопавайки доверието в машините, те подкопават и доверието в себе си – желаят или не желаят. Създаването на съмнение подкопава гражданската интензивност и това им обезпечава по-комфортна среда “, безапелационна е Румяна Дечева.

 

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР