Защо Ловеч е посочен от Васил Левски като център на

...
Защо Ловеч е посочен от Васил Левски като център на
Коментари Харесай

Защо Левски предприема последното си пътуване към Ловеч, водещо до Къкринската голгота?

Защо Ловеч е посочен от Васил Левски като център на привременното българско държавно управление? Дали обирът на турска хазна при Арабаконак е в реалност преломният миг, който води до залавянето на Апостола? И за какво неуловимият дявол на Империята подхваща едно рисковано посещаване в Ловеч в края на 1872 година, водещо де факто към Къкринската голгота? Все въпроси, свързани с последния път на Левски.
Късометражният документален филм на и търси незнайните части от пъзела на историята преди Апостола на българската независимост да застане пред лицето на софийската следствена комисия.
" Ловеч е определен за комитетски център заради две аргументи. Първата е, че той се явява стратегически център за комитетите от Южна и Северна България, както и комфортен пункт за контакт с комитетите в Румъния. Другото основание на е, че в Ловеч той намира хора, които споделят неговите хрумвания и подемат делото ", споделя Теодор Тончев, основен организатор на Регионалния исторически музей в Ловеч. По думите на експерта в града има сериозна група от млади ловчанци, които дават индикации, че може да им се гласоподава доверие.
Филмът хвърля повече светлина и към залавянето на Апостола в Къкринското ханче. " Левски и Никола Цвятков, неговият сателит, идват в ханчето на 26 декември 1872 година Ханджията, Христо Цонев - Латинеца, прави знак на Левски да премине в одаята, с цел да не се набива на очи на посетителите в ханчето, защото в региона към този момент са го издирвали ", отбелязва и Юлия Йовева, екскурзовод в Къкринското ханче. Тя споделя за пророческия сън на Никола Цвятков и за събитията след него. " Никола Цвятков си спомня, че Левски е бил полуразпасан, когато потегля да бяга от заптиетата. Тогава, пробвайки се да премине през оплитам, дъното на потурите му се закача и той залита напред. Трима заптиета се нахвърлят против него, само че той се отскубва и стреля против тях, ранява едното заптие. Чувайки гърмежа, останалите идват на мястото и го залавят ", споделя още Юлия Йовева.
към Ловеч е в действителност пътят на безсмъртието, който, минавайки през Къкринската голгота, възкръсва в сърцето на всеки българин, навел глава в благоговение пред лицето на неуловимия дявол на Империята.

Подробности гледайте в прикаченото видео.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР