Защо хората отидоха при преброителите, вместо те при тях? Къде

...
Защо хората отидоха при преброителите, вместо те при тях? Къде
Коментари Харесай

Къде се спъна кампанията по преброяване

Защо хората отидоха при преброителите, вместо те при тях? Къде се спъна националното броене 2021?

Преброяването потегли някак, продължава някак и ще завърши... някак, само че с много въпросителни по организацията и по веригата преброявани - преброители.  

Защо организацията е толкоз неприятна?

„ Защо не минават преброители? Иначе ни плашат с санкции, а пък ги няма, а ние седим у дома и ги чакаме, не смеем да мръднем някъде в това хубаво време. “

Това питат дами, които са намерили време да се наредят пред входа на пенсионерския клуб в столичния квартал „ Хаджи Димитър “. Там, най-малко до неделя, ще работи един от 46-те  спомагателни центъра за преброяване в странната. Хората се насочиха към тях, откакто нито преброител е минал през дома им, нито са съумели електронно да създадат другояче наложителното по закон отчитане.  

Системата ме изхвърли четири пъти . На четвъртия път към този момент стопирах да пробвам. Предпочетох пункт. “

Някои от жителите са съумели да попълнят онлайн въпросника, само че на финала ги очаквал „ безспорен блокаж “ и останали без идентификационен номер.

Влизам през различен браузър, там към този момент написа – лицето се е записало . Как се постъпва следователно? “

„ Притеснително е, когато на високо равнище, там, където се вършат нещата, виждаш малоумщини. Виждам, че организация няма. И да се стигне до глобяване, ми се коства невероятно. “

Те не ме откриха да ме преброят, а ще ме намерят да ме глобят ? Как ще стане? “

 Снимка: БГНЕС

За към час през преброителния център на столичния квартал „ Хаджи Димитър “ минаха най-малко двайсетина души. Двете преброителки вътре отхвърлиха да разясняват рецензиите поради претоварване с работа.

А работата сигурно ще става повече, тъй като регистрираните преброени единствено в регион „ Подуяне “, където и е квартал „ Хаджи Димитър “, са едвам 9.4 % единствено с хартиените анкетни карти. 

Много работа в идващите няколко дни чака и Румяна Борисова, основен специалист в едно от териториалните статистически звена в София. В бараката на община „ Красна поляна “ тя демонстрира купищата анкетни карти – попълнени и непопълнени , както и всички останали съпътстващи преброяването документи. Румяна Борисова разяснява, че за пет дни би трябвало да се наваксат близо 73% непреброени хора в региона .  

„ Идват много хора, броят се на хартия, записваме всички искащи се да се преброят. Понеделник и вторник приблизително сме преброили сред 50 и 100 индивида. Съответно след това ще бъдат въведени в системата. “

Времето за обход беше малко, а регионите са огромни , регистрира като минус на акцията Борисова.

Само в „ Красна поляна “ в последните дни са се отказали 20 от 90-те преброители. Това изяснява и неналичието на бележки, които Национален статистически институт щеше да оставя в региона, в случай че сте пропуснали преброителя.

Без да дават детайлности, от статистиката към този момент сигнализираха, че преброителите се отхвърлят поради „ страха от ковид “.

 Сергей Цветарски Снимка: БГНЕС

Недостигът на преброители единствено за София е 600 . Председателят на Национален статистически институт Сергей Цветарски остава внимателен в прогнозата си дали ще пискат още едно удължение на периода за преброяването.  

„ За да реализираме 100% обсег, аз бих желал да го удължим, колкото би трябвало. Само че какъв брой е това? Ние можем да продължим по този начин и цяла година . Когато удължиш периода, човек още веднъж се отпуска и чака последния миг. “

След като бе продължен срокът за електронното броене, броят на искащите да се преброят по този метод не се е нараснал фрапантно, добавя Сергей Цветарски.

От думите му излиза наяве, че Национален статистически институт не се е застраховало при отвод на преброителите. Затова го удариха и на молба: приканиха хората да бъдат по–активни в преброителните центрове и електронно. Както и в случай че някой демонстрира интерес, да се включи като преброител в оставащите дни. Всички тези компликации не биха забавили обработката на данните, твърди пред „ Хоризонт “ Сергей Цветарски.  

Освен тези рекомендации, преди дни Национален статистически институт откри и нов имейл. На него хората с кодове могат да изпратят данните от електронното си броене . Пуснаха и телефон за диктуване на кода .

Към момента в страната са преброени малко над 5 милиона и 700 хиляди души. Процентът за страната е 74.8. Областите, в които процентът на преброените е доста невисок, са Сливен – 63,8% и Кърджали – 66,8%. Във Видин, Монтана и Кюстендил са преброени над 90% от популацията.

Темата в елементи чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР