Защо е важно мартениците да са направени от вълна и

...
Защо е важно мартениците да са направени от вълна и
Коментари Харесай

Кои са Пижо и Пенда и коя е най-чудната легенда за тях?

Защо е значимо мартениците да са направени от вълна и кои са добре познатите ни мартеници Пижо и Пенда?

Запознати ли сте с традициите, обичаите и произхода на бългърските мартеници?

Дали са български или можем да ги забележим и на други места?

Мартеницата символизира мъжкото и женското начало, това е един интервал на преход сред зимата и пролетта, идването на пролетта, началото на нов живот, силата на слънцето.

Традицията повелява Пижо да е в бял цвят, а Пенда в алено.

Легенда за Пижо и Пенда

Традиционните фигури на Баба Мара са Пижо и Пенда, а за тях има няколко митове:

Легенда за боговете

Легенда за Пижо и Пенда гласи, че те са тракийски богове. Бог Март – заповедник на пролетните промени и Белона – онази жена, която смилила сърцето на най-дръзкия и смел войник измежду боговете на античните траки – господ Март.

На сватбата на Март и Белона богините поднесли на новата господарка на Балкана корона, изплетена от розови рози, с цел да окичи косите си.

Но Белона била на друго мнение. Надскочила по войнолюбство своя мъж, тя накичила себе си с купата „ Богиня на войната ” вместо с венеца от розови рози. Тази обич и до през днешния ден е жива в ритуала на мартеничките.

Връзката сред Март и Белона в никакъв случай не е прекъсвана, тъй като мартеницата е синоним на могъщите и непобедими Бог и Богиня на войната, на успеха над сложните времена. Те били покровители на тракийските бойци.

Легенда за любовта

Друга легенда за Пижо и Пенда гласи, че те са били двама влюбени.

Пижо бил прекрасен с мил темперамент и доста работлив с румени бузи.

Пенда била най-красивата мома с катранено черна коса и снежнобяло лице, а любовната им история била толкоз вдъхновяваща, че тя станала мотив да се трансфорат в знаци на мартеницата с цел да припомнят за силата на любовта.

Брат и сестра

Според едни предания, Пижо и Пенда са брат и сестра.

Историята споделя, че фамилията им дълго време нямало деца, а с цел да се снабдят с близнаците Пижо и Пенда се съгласили на шеснайстият им рожден ден, едно от децата да бъде отведено от зла вълшебница.

Когато момента настъпил обаче, те се съпротивлявали толкоз доста, че най-после били превърнати във вишнево дърво, чиито клони били преплетени с червен и бял конец, които били точно Пижо и Пенда.

Майка и сън

Също по този начин Пенда се преглежда като тракийската богиня майка Бендида.

В обичайна ни просвета са наричали дребни момченца, които още не са кръстени с Пижо. Връзвайки двете, може да се допусна, че Пижо и Пенда символизира майката с нейния наследник.

Има доста митове за Пижо и Пенда, истината за Пижо и Пенда я има на всички места, оставаме на вас да изберете коя е най вдъхновяваща.

Традиции и традиции

Традицията повелява, че стопанката на къщата създава мартеници, които след това би трябвало да се закачат на ръцете и към врата за здраве и благодат.

Днес за изработката на мартеници се употребяват разнообразни материали, само че съгласно традициите в предишното се е употребила единствено вълна, тъй като съгласно обичайните вярвания тя е материал който улавя заболяванията.

Мартениците се слагат на очевидно място за предотвратяване от зли сили и уруки. Червеният цвят в мартеницата е знак на кръвта и плодородието.

Най-често мартениците се поставят към врата, към китката тъй като това са откритите места, кото би трябвало да предпазят човек от злите сили и неприятната сила.

Освен това мартениците оказват помощ да влезе положителното, плодородието и да може Баба Марта да ги види и да се усмихне.

Мартениците единствено бяло и алено ли би трябвало да се вършат?

Отговорът е не, още в предишното са употребявани разнообразни цветове за изработката на такива амолети като мартениците.

Като амолет който защищава, мартеницата може да има разнообразни цветове, като синьото небе, кафявото от земята, зеленото от гората.

В родопите да вземем за пример се употребяват зелено, кафяво, жълто, а в разложко синьото замества бялото и се преплитат синьо и алено, което също е обичайната мартеница.

Традициите разрешават и прибавянето на разнообразни спомагателни детайли, като златна паричка да вземем за пример.

Само в България ли се носят мартеници?

Мартеници се срещат и отвън България. Може да видите мартеници и в Румъния, Македония и други прилежащи страни.

Преди няколко години мартеницата е вписана в материалното колтурно завещание на ЮНЕСКО и кандидатурата е от няколко страни – България, Северна Македония, Румъния и Молдова.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР