Много историци считат Тракийската низина в България за един от

...
Много историци считат Тракийската низина в България за един от
Коментари Харесай

Българското вино е сред най-добрите в света

Много историци смятат Тракийската равнина в България за един от най-старите региони за произвеждане на вино в света. Археологически доказателства сочат, че вино е правено преди 7 000 години от членове на култа към Дионис, гръцкия господ на виното.

Тук в България имаме низини с мек климат, хълмове и морско въздействие, които обезпечават съвършена среда за развъждане на хубаво грозде. Добре знае се, че хубавото вино се прави от хубаво грозде, тъкмо поради това българското вино е измежду най-хубавите в света.

Производство и експорт на българското вино през социализма

Идеята за експорт или въобще бутилирано вино в България била относително нова. До 1944г. в България нямало сериозна винарска промишленост, а до 1878 година Османската империя възпирала всякаква търговия с вино.

През социализма, винопроизводството в България е национализирано и се ръководи от Винпром.

Гроздето идва от групово ръководени лозя. Засадени са интернационалните сортове Каберне Совиньон, Мерло, Совиньон Блан и Шардоне и в този момент съставляват към 70% от насажденията.

Виното се създава в 18 кооперативни винарни в цялата страна. Цените също се дефинират от Винпром, а износа от дъщерна организация Винимпекс.

В този интервал към 90% от виното отивало към големия пазар на непретенциозния Съветски съюз, като винопроизводството стартира да се концентрира най-вече върху количеството.

Различни български виновност се появяват в Япония, Австралия, Англия, Канада и други страни, само че всички те се създават и доставят от Винпром.

Създава се Българското вино Тракия, което се отличава с високо качество и ниска цена на пазара в Съединени американски щати, написа The Washington Post.

Всяка бутилка вино коствала към 2,50 $, а качеството било оценено като за бутилка от 20 $.

Също по този начин, през 1982г. The Washington Post загатва, че България е третият максимален експортьор на бутилирано вино в света.

Други източници ни слагат на 2-ро място като максимален производител на вино през 80-те години на предишния век.


Прочети още:


Българското вино се завръща!

След рухването на комунизма лозаро-винарската промишленост е в крах, защото мъчителните обществени промени и високата безработица поразиха страната.

Това продължава до края на 90-те години, когато либерализацията на търговията сред някогашния Източен и Западния блок стартира да процъфтява.

На 1 януари 2007г. България се причисли към Европейски Съюз, като вкара интервал на непоклатимост, който ускори още повече търговията и потреблението на вино.

Днес, по време на писането на публикацията, в България има към 300 винарни и броят им се усилва всяка година.

През 2017 година, WineEnthusiast показва България като втора в класацията – Топ 10 на най-хубавите дестинации за винен туризъм 2017.

Като показва, че качественото винопроизводство може да е потърпевшо през комунизма, само че днешните млади, постсъветски винари създават отлични виновност от локални сортове.

Мавруд е едно от водещите червени сортове грозде. От него се получава мощно таниново алено вино, което може да е единствено от Мавруд или да бъде смесено с сортове грозде като Каберне Совиньон, Сира или Мерло.

Червени виновност се вършат още и от локалните сортовете Рубин, Мелник 55, Широка мелнишка лоза, Памид и други

Белите виновност се създават от родните Мискет и Димят, от Ркацители (грузински вид публикуван измежду някогашните руски републики), както и от по-познатите Шардоне, Мускат отонел, Совиньон блан, Траминер и Вионие.

Факти за българското вино

  • През 2016г. България регистрира към 148 000 декара лозя с индустриален размер, което я слага на 22-ро място в света.
  • Страната получава към 2200 до 2500 часа слънчева светлина годишно, което е сходно на Северна Италия, Южна Франция, Северна Испания и Португалия (всички те са огромни производители на алено вино).
  • От 16 август 2005г. България има два публични лозаро-винарски района: Дунавска низина и Тракийска равнина. И двете са PGI (Защитено географско указание).
  • Около 75% от лозята в България се намират в Тракийската равнина.
  • Каберне Совиньон и Мерло съставляват 31% от площта на лозята и са доста значими сортове, тъй като работят като доказателство за качеството на българското вино и мост към други сортове.
  • Температурите през лятото се повлияват от Черно море, което разрешава меко лято, което поддържа киселинността в сортовете.
  • Добивите на лозята в България са изненадващо ниски (средно 4,3 тона / декар в съпоставяне със междинните за Съединени американски щати 18 тона / декар), което приказва за качествено фокусирано бъдеще на българското вино.
  • Българското вино има всички детайли, нужни за триумфа: дълга история на винопроизводството, континентален климат, плодородна почва, пристрастеност.
  • Според българската винарска промишленост, страната ще бъде разграничена на девет района: Дунавска низина, Северно Черноморие, Южно Черноморие, Източнотракийска равнина, Западнотракийска равнина, Розова равнина, Сакар и Долината на река Струма.
  • В момента към 20% от виното създадено в България се изнася, само че с интернет и електронната търговия това ще се промени скоро.

Ние имаме вяра, че е единствено въпрос на време България да стане страхотна мощ на международната винена карта, а Вие?


Прочети Още:
> > >
> > >

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР