Защо 5G честотите притесниха авиацията в САЩ5G честотите притесниха доста

...
Защо 5G честотите притесниха авиацията в САЩ5G честотите притесниха доста
Коментари Харесай

Защо 5G честотите притесниха авиацията в САЩ


Защо 5G честотите тормозиха авиацията в Съединени американски щати
5G честотите тормозиха много авиацията в Съединени американски щати. А повода за това е спецификата в потреблението на навигационните уреди на борда на самолетите. В Европа, а и в България, не се приказва по тази тематика. Но – обстановката е малко по-различна от тази зад Океана.
За в този момент казусът с потреблението на 5G честотите покрай летищата си остава в Съединени американски щати. Защото повода за зародилия проблем е чисто техническа.
Авиожурналистът Александър Богоявленски изяснява, че мобилните оператори в Съединени американски щати употребяват честотна лента, която е по –близка до работата на радиовисотомерите – устройствата, които са значими за сигурното кацане на самолета по време на лимитирана или нулева видимост. А по-новите самолети употребяват по-нови устройства с по-висока разграничителна дарба, което при еветуално засичане с мобилните станции би дало и неверни сигнали към компютрите на борда. 

Колко полета и нови летища могат да бъдат наранени

Американският авиопревозвач United Airlines към този момент оповестиха, че казусът може да засегне близо 15 000 полета, милион и 250 хиляди пасажери и тонове колета, за които се употребяват самолети с сензитивните на 5G радари. Загубите за авиобизнеса няма да са единствено за фирмите в Съединени американски щати. Наскоро най-големият в света оператор на Boeing 777 - Dubai`s Emirates - съобщи, че стопира да лети девет дестинации в Съединени американски щати. Двете огромни японски самолетни компании обявиха, че ще съкратят полетите на Boeing 777. Air India,  обмисля преустановяване на полетите или промяна на самолетите. За промяна ва машините – също една скъпа мярка – заговориха корейските, сингапурските и английските авиолинии, други са пренасрочили полетите си. Неофициално се приказва, че производителите на нови самолети, като „ Бойнг “ да вземем за пример, са издали механически препоръки за вероятни евентуални разстройства.

В Съединени американски щати пък двата най- огромни телекома, които са платили близо 80 милиарда $ за правата на честотната лента, в този момент са принудени да забавят въвеждането и на към 50 летища и да подхващат спомагателни дейности в идващите 6 месеца, с цел да няма проблеми.



Коментарът на експертите

Джон Шии изяснява в изявление за yahoofinance, че казусът даже не е единствено за самолетите. Шии е от американската хеликоптерна асоциация и споделя, че е рано е още да се употребяват тези честоти:

" Аз се изцяло разбирам в каква обстановка са тези, които са платили милиардите долари за лицензите. И са се надявали, че в един миг ще могат да включат тези на честоти за комерсиалните цели. Заради настояването на федералната администрация, телекомите се наложи въпреки всичко да отсрочат два пъти включването. А в този момент непринудено оферират 6 месеца да се самоограничат. Но на нас, като летци ще ни се наложи да преоборудваме хеликоптерите, да се съобразяваме с спомагателни условия за сигурност. И то във време, в което няма технология, която пази тези радиовисотомери от разстройствата на 5G мрежите.

Затова считам, че изначално е много преждевременно решението на мобилните оператори да включат тези честоти да ги употребяват. Още преди дружно да са намерили някакви решения. За самолетите може да е проблем, само че за хеликоптерите още повече. Ние летим доста по-ниско, в градски региони, в които е най-вероятно да има кули на операторите. Но и с хеликоптерите изпълняваме действия по гасене на пожари, полицейска работа. Затова се опитваме да намерим някакво решение. Дали това ще са буферни зони към тези клетъчни кули. Или потреблението на филтри. Но всичко би трябвало да се взема решение във време, в което системите на мобилните оператори към този момент работят ", споделя Шии.



Българският прочит  

Технологии,  изключително по системите на самолетите, не се сменят току по този начин, напомня авиожурналистът Александър Богоявленски. Защото зад всяко инженерно решение в авиацията стои най-малко един съдбовен случай. Но  европейските, както и българските превозвачи и летища и няма да имат проблеми с стартирането на 5G мрежите наоколо до тях, смята още Богоявленски.

Мобилните оператори у нас

От Българската асоциация на кабелните и информационни оператори, в която членуват и трита огромни мобилни оператора у нас, напомнят, че 5G мрежите в България и Европа употребяват честоти, които не биха попречили на работата на летищата и самолетите. Но споделиха, че българските мобилни оператори работят извънредно задълбочено и деликатно при планирането, разгръщането и стартирането в употреба на мрежите и оборудванията. „ С оглед гарантиране живота и здравето на жителите на територията на Република България “- припомниха и позицията на Европейската асоциация на телекомите. Според които настоящите отчети не демонстрират никакви данни за разстройства сред 5G услуги и уредите за премерване. През януари телекоминукационинте регулатори в Норвегия показват, че не са били докладвани случаи на разстройства на висотомерите. Измервания във Франция също не са посочили разстройства.

Още по тематиката в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР