Защитата на правата и интересите на нашите сънародници е приоритет

...
Защитата на правата и интересите на нашите сънародници е приоритет
Коментари Харесай

Румен Радев в Косово: Защитата на нашите сънародници е приоритет за България

Защитата на правата и ползите на нашите сънародници е приоритет за българската страна и мой персонален приоритет като президент на България. Това сподели президентът Румен Радев по време на срещата си с българската общественост в Косово, която се организира в Призрен, предава Българска телеграфна агенция.

 

Президентът е на двудневно посещние в Косово по покана на своя косовски сътрудник Вьоса Османи-Садриу.

 

По рано през днешния ден Радев участва на гала по откриването на офис на съдружие на българската общественост в Косово, както и на разкриване на кабинет на българския почетен консул.

 

Радев изрази своята благодарност за това, че в нелеките исторически времена общността е съумяла да запази своята българска еднаквост, съзнание и просвета. Той съобщи, че е окуражен от откриването на новия офис на сдружението за развиване и интеграция на българската общественост в Косово.

 

Преди това беше открит и офис на „ Обединени българи " в Косово. Продължаваме с поддръжката за вашата активност тук, която е извънредно значима. България като заслужен член на НАТО и Европейски Съюз, която всяка година усилва своя стопански капацитет, ще продължи в още по-голяма степен да осъществя основия си приоритет - да подкрепя вас, означи Радев.

 

Президентът съобщи, че има доста благоприятни условия за поддръжка като програмата за поддръжка на българските сдружения. Средствата по тази стратегия нарастват всяка година и има цялостен консенсус в българските институции тази наклонност да продължи да се развива и ние да оказваме помощ от ден на ден, сподели Радев.

 

Той означи, че българската страна ще оказва помощ за по-голям потенциал, тъй че да се предизвикват, разпростират, финансират нови стратегии, които да подкрепят социалноикономическото развиване на вашия район, да разпростират нови вероятности пред младежите, сподели Радев.

 

Президентът означи, че сега 120 студенти от Косово се образоват в български висши образователни заведения, където получават висококачествено висше обучение. Наистина се надяваме, когато тези младежи се връщат тук, да подкрепят своето отечество или намират сполучлива реализация в чужбина, означи Радев.

 

По думите му, с цел да се развиват нови благоприятни условия и стратегии, трябват и пълноценни политически контакти.

 

България интензивно подкрепя напъните на Косово да се развива като многоетническа страна, със модерни демократични институции, изцяло интегрирана в интернационалната общественост, уточни още Румен Радев. Той напомни, че страната ни признава независимостта на Косово през 2008 година и че страната може да разчита на поддръжката на България. България ще продължи да оказва помощ във всяко едно отношение, съобщи Радев.

 

Той означи, че най-важният му диалог с президента и с министър-председателя на Косово е намирането на всички законови благоприятни условия, тъй че българската общественост в Косово да бъде законово приета, да откри своето място в закона за отбрана и насърчаването на общностите, да откри своето място в Консултативния съвет към общностите към президента. Радев съобщи, че има уверенията и на президента, и на министър- ръководителя, че това ще се случи в най-скоро време.

 

Относно идното броене на популацията, Радев съобщи, че е изклчително значимо всеки свободно да съобщи своята етническа принадлежност. Правото на свободно самоопределение е главен принцип в актуалното интернационално право и никой не би трябвало и не може да ви го отнеме.

 

Той напомни за преброяването на популацията в Албания и българското малцинство там и изрази вяра това да се случи и в Косово, с цел да може всеки да съхранява и показва своята културна принадлежност и традиция. Резултатите от това броене са извънредно значими, с цел да може българската страна още повече да поддържа вашите старания, блян, да трансформира вашия район в място, в което вашите деца да могат да остават, да имат почтено прехранване и да са горди, че са българи тук в Косово, сподели президентът.

 

Радев уточни, че ще бъде направено всичко допустимо българските деца в Косово да учат свободно български език. Изучавайки българския език, получавате огромна врата – вашите деца да се образоват в България, където висшето обтразование е на извънредно високо равнище, сподели още Радев.

 

Посланикът на България в Косово Христо Гуджев означи, че днешната среща демонстрира, че българската общественост ще продължи да се развива и пораства поради присъстващите деца. Българското посолство поддържа българските общности тук. Вярвам, че в бъдещото броене на популацията вие ще можете свободно да се обозначите като българи, сподели още той.

 

В края на срещата децата получиха дарове във връзка идните коледни и новогодишни празници.

 

Председателят на сдружението „ Обединени българи " Расмин Хамза означи, че е значимо да бъде прието българското малцинство, с цел да имат съществени права. България може да ни помогне с поддръжка, добави той.

 

Като българи желаеме да сме общественост, да се знае, че ни има на тези места, сподели Мигел Абдула. Той е приключил бакалавър Маркетинг в УНСС в България. Споделя, че харесва България и би се развивал там.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР