Защитата на правата и интересите на нашите сънародници е приоритет

...
Защитата на правата и интересите на нашите сънародници е приоритет
Коментари Харесай

Румен Радев в Косово: Защитата на нашите сънародници е приоритет за България

" Защитата на правата и ползите на нашите сънародници е приоритет за българската страна и мой персонален приоритет като президент на България ". Това сподели президентът Румен Радев по време на срещата си с българската общественост в Косово, която се организира в Призрен. Президентът е на двудневно посещние в Косово по покана на своя косовски сътрудник Вьоса Османи-Садриу.
По рано през днешния ден Радев участва на гала по откриването на офис на съдружие на българската общественост в Косово, както и на разкриване на кабинет на българския почетен консул. Радев изрази своята благодарност за това, че в нелеките исторически времена общността е съумяла да запази своята българска еднаквост, съзнание и просвета. Той съобщи, че е окуражен от откриването на новия офис на сдружението за развиване и интеграция на българската общественост в Косово. Преди това беше открит и офис на „ Обединени българи " в Косово. Продължаваме с поддръжката за вашата активност тук, която е извънредно значима. България като заслужен член на НАТО и Европейски Съюз, която всяка година усилва своя стопански капацитет, ще продължи в още по-голяма степен да осъществя основия си приоритет - да подкрепя вас, означи Радев.
Президентът съобщи, че има доста благоприятни условия за поддръжка като програмата за поддръжка на българските сдружения. " Средствата по тази стратегия нарастват всяка година и има цялостен консенсус в българските институции тази наклонност да продължи да се развива и ние да оказваме помощ от ден на ден, сподели Радев. Той означи, че българската страна ще оказва помощ за по-голям потенциал, тъй че да се предизвикват, разпростират, финансират нови стратегии, които да подкрепят социално-икономическото развиване на вашия район, да разпростират нови вероятности пред младежите ", сподели Радев. Президентът означи, че сега 120 студенти от Косово се образоват в български висши образователни заведения, където получават висококачествено висше обучение. Наистина се надяваме, когато тези младежи се връщат тук, да подкрепят своето отечество или намират сполучлива реализация в чужбина, означи Радев. По думите му, с цел да се развиват нови благоприятни условия и стратегии, трябват и пълноценни политически контакти.
" България интензивно подкрепя напъните на Косово да се развива като многоетническа страна, със модерни демократични институции, изцяло интегрирана в интернационалната общественост, уточни още Румен Радев ". Той напомни, че страната ни признава независимостта на Косово през 2008 година и че страната може да разчита на поддръжката на България. " България ще продължи да оказва помощ във всяко едно отношение ", съобщи Радев. Той означи, че най-важният му диалог с президента и с министър-председателя на Косово е намирането на всички законови благоприятни условия, тъй че българската общественост в Косово да бъде законово приета, да откри своето място в закона за отбрана и насърчаването на общностите, да откри своето място в Консултативния съвет към общностите към президента. Радев съобщи, че има уверенията и на президента, и на министър- ръководителя, че това ще се случи в най-скоро време. Посланикът на България в Косово Христо Гуджев означи, че днешната среща демонстрира, че българската общественост ще продължи да се развива и пораства поради присъстващите деца. " Българското посолство поддържа българските общности тук. Вярвам, че в бъдещото броене на популацията вие ще можете свободно да се обозначите като българи ", сподели още той.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР