Засегнатите от усложненията с полетите в резултат от лошите метеорологични

...
Засегнатите от усложненията с полетите в резултат от лошите метеорологични
Коментари Харесай

КЗП: Блокираните в Тимишоара пловдивчани могат да искат обезщетение

Засегнатите от затрудненията с полетите в следствие от неприятните метеорологични условия пасажери, които смятат че правата им не са задоволени според настоящия за Европейския съюз Регламент, могат да претендират за възобновяване на направените спомагателни разноски за това, което им се поставя - храни, питиета, настаняване. Това съобщи тази заран ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов.
Припомняме, че аероплан на нискотарифната самолетна компания Райънеър в понеделник кацна на летището в румънския град Тимишоара вместо на летище Пловдив. Българите са били оставени часове наред без информация по какъв начин ще се приберат, а  италианските пасажери са били настанени в хотел. Пловдивчани се заканват да съдят самолетната компания. 

Маргаритов посъветва засегнатите да се осведомят на какво имат право в такива случаи и посредством поместения на уеб страницата на Европейския потребителски център - България електронен калкулатор, като вкарат дестинацията на полета и съответната обстановка - анулиран, просрочен полет или друго.
"Необходимо е да се пазят документите, в това число и за възможни спомагателни разноски ", обърна внимание Маргаритов. При изключителни обстановки като актуалната самолетната компания е длъжна да постави нужните грижи за пасажерите, само че по Регламент те нямат право на в допълнение парично обезщетение. Независимо от това, "ако има противоправно държание на самата самолетна компания, хората могат да я съдят за всички претърпени вреди, включително и в случай че се са наложили медицински прегледи или закупуване на медикаменти, тъй като този престой е повлиял на здравословното им положение ", изясни ръководителят на КЗП.

"Това е извънредно противен случай, който се дължи на първо място на неприятното време и на това, че водачът на този съответен аероплан е взел решение да отиде към това летище. В същото време на Летище София са кацнали 6-7 самолета. Според него Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация " би трябвало да се свърже с организацията в Ирландия, където е основана тази компания, с цел да бъдат открити аргументите за това решение и произлизащите от това затруднения - премаршутирането, забавянето на храна, питиета, настаняване и така нататък ", разяснява Маргаритов обстановката с кацналия на румънското летище "Тимишоара " полет от Лондон. Той добави обаче, че е значима на първо място сигурността. "Един аероплан би трябвало да кацне, това е първото и наложително изискване. Но оттова нататък следват всички тези отговорности, които по Регламент самолетната компания има - без значение от това дали е нискотарифна или високотарифна, защото те работят според общата европейска рамка ", добави ръководителят на КЗП.

Когато има огромно забавяне и премаршутирането е мъчно поради неприятните метеорологични условия, хората имат право на настаняване. При забавяне на полета с повече от пет часа, потребителите имат право да се откажат от пътуването, като получат назад парите си за билета и сами да провеждат своето напредване. Също и да получат обезщетение от порядъка на от 250 до 600 евро според от дестинацията и нейната дължина, обясни още Маргаритов.

Маргаритов изясни по какъв начин да се работи в сходни обстановки. "Пътниците би трябвало да опитат да получат помощ от самото летище. Да се извърнат към самолетната компания, в случай че правата им не са задоволени според Регламента, а тя би трябвало да отговори до шест седмици. Ако не срещнат подпомагане, да се извърнат към КЗП или ЕПЦ - България.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР