Засега проектът на коалиционно споразумение между първата политическа сила Продължаваме

...
Засега проектът на коалиционно споразумение между първата политическа сила Продължаваме
Коментари Харесай

Коалиционният договор: 180 страници за внимателен и безгрешен прочит

Засега планът на съдружно съглашение сред първата политическа мощ " Продължаваме промяната " и Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Демократична България " е 180 страници. Очаква се да бъде подписано идната седмица и към този момент да има изясненост за министерските постове.

Това се разбра от думите на съпредседателя на " Продължаваме промяната " Кирил Петков пред публицисти в

" Сега би трябвало да чета 180 страници деликатно, с цел да сме сигурни, че не позволяваме неточности в политиките. След това би трябвало да се изпратят до съдружните сътрудници, те да създадат същото, по-късно да ни върнат, в случай че имат някакъв коментар. Така че то си е развой. Представете си един огромен контракт по какъв начин се чете и би трябвало да се прави и на равнище адвокати, и на равнище водачи на групи ", сподели Петков.

Той посочи, че в събота и неделя предстоят интензивни диалози и в случай че са сполучливи, подписването на съглашението се възнамерява за началото на идната седмица. Едва по-късно ще бъдат коментирани имена на министри.

Кирил Петков отхвърли да има контрактувана формула за квотно систематизиране на министерските постове. " Искаме всяка от групите да се усеща пропоционално показана в държавното управление ", сподели още той.

По-рано тази седмица социалистът Румен Гечев съобщи, че към този момент и то е 8 министри за Политическа партия, 4 за Българска социалистическа партия, 3 за Има Такъв Народ и 2 за Демократична България. Според източници на Medaipool обаче и се чака Има Такъв Народ да има четирима министри.

Лидерът на Българска социалистическа партия в оставка Корнелия Нинова разгласи, че Националният съвет на партията се събира във вторник, с цел да се произнесе по съглашението и в случай че реши за го поддържа, е " напълно реалистично " да го подпише до петък.

Решения за сключване на съглашението би трябвало да вземат и управленията на партиите в " Демократична България ", което също лишава време. Вероятно 2-3 дни, откакто получат предлагането на Политическа партия за съдружно съглашение, ще са нужни, с цел да го обсъдят с специалистите си и съответните органи да го одобрят.

По думите на Петков, откакто бъде подписано съглашението, всяка една партия ще предложи имена на министри. Не е загадка обаче, че такива към този момент се разискват. Участници в договарянията от четирите партии от дни, че има претенденти за съвсем всички постове, само че всяко решение е предпоследно.

" Ще обсъдим имената дружно и най-после, уповавам се идната седмица, това е моята вяра, да имаме предложение за кабинет ", сподели още Петков.

По-рано в петък той изрази вяра съглашението да се подпише при започване на седмицата и кабинетът да бъде подложен на гласоподаване до края ѝ. Сега обаче беше по-уклончив за периодите.

Междувременно президентът Румен Радев разгласи, че в понеделник ще се проведат наложителните по конституция съвещания преди връчването на първия изследователски мандат за сформиране на държавно управление. Според главния закон няма период, в който президентът да връчи мандата на първата мощ, която в тази ситуация е " Продължаваме промяната ". Самата групировка обаче има 7 дни, с цел да го върне изпълнен или не.

По-късно Андрей Гюров от " Продължаваме промяната " разгласи пред БНР, че четирите обединения обмислят основаване на Коалиционен съвет за решение на противоречиви въпроси. " Със сигурност една такава коалиция, изключително от четири партии, би трябвало да има механизъм, в който въпросите да бъдат обсъждани първо вътре в обединението преди да стигнат до пленарна зала. Така че - да, в съдружното съглашение и в документите, които ще дефинират по-нататък дейностите на държавното управление, ще има подобен механизъм ", добави той. Важното обаче е дали този механизъм ще е фактически работещ и какви ще са пълномощията му, тъй като и при държавните управления на ГЕРБ също имаше съдружни препоръки, само че те заседаваха рядко и не взимаха действителните решения за властта.

Още се търси пост за Нинова

Петков отхвърли да отговори дали Корнелия Нинова ще е вицепремиер, който дава отговор за държавните компании, както импровизирано. Самата тя също отклони въпросите като сподели, че отхвърля " всеки ден да изяснява какво ще бъда и какво няма да бъда ".

По всичко наподобява обаче, че условието на Нинова да получи висок пост в новото ръководство е съществено предизвикателство в договарянията. Политическа партия, Има Такъв Народ и ДСБ нямат болшинство, в случай че в него не взе участие Българска социалистическа партия и по този начин всички са заложници на Нинова, за която единственото, което има значение е, да се задържи на лидерския пост в партията и да не допусне представители на вътрешната съпротива да заемат места във властта.

Петков отхвърли коментар и по въпроса дали служебни министри ще останат в редния кабинет, каквато информация има за просветителния министър Николай Денков, за вътрешния Бойко Рашков, както и за служебния министър председател Стефан Янев, който да стане министър на защитата.

Според Петков " всички спекулации, които излизат по медиите, вкарват непроизводителен звук в системата ".

Засега наподобява несъмнено, че Петков ще е министър председател, а другият съпредседател на Продължаваме промяната Асен Василев ще е финансов министър и евентуално вицепремиер.

Виктория Василева от Има Такъв Народ и Владислав Панев от Демократична България разясниха пред БНР, че ще изпълнят поетите задължения и ще подпишат съдружното съглашение.

" Доколкото се приготвя много в детайли съдружно съглашение, съгласно мен в случай че то обгръща всички ограничения, които би трябвало да бъдат взети и възможните съдружни сътрудници са съгласни с тези ограничения, то тогава не виждам за какво да не опитаме ", сподели Панев.

" Ние сме поредни хора в това отношение. Ще си спазим уговорките ", заявява от своя страна представителката на Има Такъв Народ.

Кирил Петков отхвърли спекулациите за поста министър на спорта към Димитър Бербатов:

" Единственото, което желая да кажа по неговата тематика, е, че го поддържам в неговата жадност да вкара бистрота и правила в неговия бранш по същия метод, както и ние се опитваме да създадем същото тук ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР