Засега от турското посолство няма отговор на нито един от

...
Засега от турското посолство няма отговор на нито един от
Коментари Харесай

Фрог пита Турция дали праща отровни плодове и зеленчуци за ЕС

Засега от турското посолство няма отговор на нито един от поставените ни въпроси, свързани с контрола на храните и вероятността в тях да се съдържат неприемливи за здравето пестициди, както се твърди от някогашните ръководещи от кабинета “Петков ”. 

В две следващи писма, изпратени преди повече от седмица, ние попитахме турския дипломат Г-жа Айлин Секизкьок няколко въпроса, а точно: 

 

1. Потвърждавате ли, че в Турция се отглеждат плодове и зеленчуци негодни за приложимост поради високото наличие на отровни субстанции - пестициди и алфатоксини? 

2. Извършва ли се надзор от Турската страна какви пестициди и субстанции употребяват турските производители при развъждането на плодове и зеленчуци и в какви количества?

 3. Ако да – кой упражнява този надзор? 

4. Имате ли сходни сигнали и недоволства от други страни, в това число и европейски?

 5. Има ли заплаха вноса в Европейски Съюз на турски храни, при тези притеснителни разкрития да бъде стеснен и даже неразрешен. 

6. Българската страна уведомила ли е публично Турция за казуса с развъждането на рискови за живота и здравето плодове и зеленчуци? Ако да – то по кое време е станало това? 

 

При две настоятелни позвънявания в турското посолство, медията ни настоя да получи отговор на поставените въпроси. От там увериха, че ще се свържат с нас, въпреки до този миг това да не е сторено. Междувременно приготвяме редом запитване и до турското държавно управление в лицето на земеделския министър и министъра на външните работи.

 

До този миг нито една европейска страна не е удостоверила, че до трапезата на европейските жители са достигали плодове и зеленчуци, цялостни с пестициди през нашата граница и по-специално през “Капитан Андреево ”. Наша инспекция откри, че във всички европейски страни без изключение се прави вътрешно тестване на наличието на вносните храни, което в допълнение подсигурява за тяхното качество.

 

Мониторингът не е удостоверил за пропускането през браздата ни на отровни плодове и зеленчуци. Нещо повече, всяка година специалисти от Европейска комисия са правили инспекция на границата ”, с цел да се откри дали фитосанитарния надзор се прави по разпоредбите. Оплаквания и забележки не е имало.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР