Засега никой не вярва, че в скоро време хората ще

...
Засега никой не вярва, че в скоро време хората ще
Коментари Харесай

Япония иска да води парада при вертикално излитащите коли

Засега никой не има вяра, че в скоро време хората ще се возят на безпилотни летящи коли. Но белким не е било по този начин с наземните коли и самолетите?

Досега летящата кола беше просто фантазия, само че с нововъведения в моторите и батериите, е време да стане действителност

Електрически дронове, резервирани посредством смарт телефони, вземат хората от покривите на офисите им, с цел да ги закарат у дома – съкращавайки времето за пътешестване с часове, намалявайки потребността от паркиране и оставяйки градския въздух чист, без смог…

Тази визия за бъдещето е водеща за плана „ Летяща кола “ на японското държавно управление. Големият оператор All Nippon Airways, производителят на електроника NEC и над дузина други компании и университетски специалисти се надяват до края на годината да са подготвени с „ пътна карта “ за проекта. И, в случай че съдим по емблематичния прогрес на Япония в областта на високите технологии до момента, има какво да се чака от този план.

„ Това е толкоз нов бранш и Япония има шансове да не изостане “, споделя Фумиаки Ебихара – държавният чиновник, отговарящ за плана.

Време е фантазията да стане действителност

Засега никой не има вяра, че в скоро време хората ще се возят на безпилотни летящи коли. Съществуват доста трудности, като да вземем за пример нуждата от регулации, проблемите с дълготрайността и потенциала на батериите и, несъмнено, съображенията за сигурността. Но белким не е било по този начин и с наземните коли и самолетите?

Летяща кола следва да се схваща като въздухоплавателен съд, който е електрически, или хибридно-електрически, с опция за безпилотно ръководство, което може да се приземява и излетява отвесно, изяснява Ебихара. Този жанр машини постоянно се назовават още EVtol, което значи „ електрическо въздухоплавателно средство с отвесно политане и кацане “.

Повечето концепции за летящите коли са за дронове, задоволително огромни, с цел да возят човек. Всички те дават обещание да бъдат по-добри от хеликоптерите, които са скъпи за поддръжка, шумни при хвърчене и изискват подготвени водачи, споделя Ебихара.

Доскоро сходни хрумвания можеха да се видят единствено в холивудските филми и детските анимации. „ Досега това беше просто фантазия, само че с нововъведения в моторите и батериите, към този момент е време да стане действителност “, споделя японецът.

Инвестиции с и без проект

Частните вложения в тази нова софтуерна конкуренция не са малко. Гугъл, производителят на дронове Ehang, производителят на коли Geely в Китай, Volkswagen в Германия и редица други компании към този момент вложиха много в технологията на летящите коли. В Япония частните компании също работят в тази посока.

Наскоро Toyota Motor влага 500 млн. $ в взаимен план с Uber за създаване на технология за самоуправляеми возила за споделено пътуване; настрана от това фирмите от групата Toyota са вложили и 42,5 милиона йени (375 хиляди долара) в японската Cartivator, която работи върху проектирането на летяща кола.

Надеждата на Япония е в последна сметка с летяща кола да възпламени факлата на Олимпиадата в Токио през 2020 година Засега не е ясно дали страната ще смогне да извърши тази цел: на проява предходната година първото тестово устройство катастрофира, а видеозаписи от по-скорошни демонстрации демонстрират, че летящите коли към този момент летят по-стабилно, само че в затворено пространство, безпилотни и „ оковани “.

Скептиците са доста. Един от тях е изобретателят Илън Мъск, шефът на Tesla, който споделя, че даже дроновете-играчки са прекомерно шумни, а всяко нещо, което е „ 1000 пъти по-тежко “, ще бъде „ непрактично “. „ Ако желаете летяща кола, просто сложете колелета на хеликоптер “, споделя Мъск в изявление.

Япония обаче не мисли по този начин. Докато учените чертаят пътната карта на развиването на технологията в страната, държавното управление не бездейства.

Експерименти на ход

То е възприело напредъка на Uber по работата с EVTol машини. Самата Uber споделя, че Токио ще е „ първият стартов град за налични цивилен полети посредством новата услуга UberAir “. За разлика от елементарните самолети с аеродинамичен дизайн и две крила, машините „ Elevate “ на Uber наподобяват на дребни джетове с няколко витла от горната страна.

Компанията оповестява, че възнамерява полетни демонстрации от 2020 година и старт на комерсиалната услуга към 2023 година Наред с това Uber съобщи в скорошна презентация в Токио, че планува въздушно трасе сред двете интернационалните летища на града. Спестяването на време ще е главен фактор в интерес на стартирането на тази услуга.

Инфраструктура и условия

Визията на Uber допуска потреблението на „ хелипорти “ на покривите. Може би обаче ще са нужни и огромни нови структури за „ паркиране “ на EVTol машините, когато се стигне до масовизиране на услугата.

Под въпрос остава и квалификацията за ръководство. Безпилотните машини са изцяло законни в Япония, Съединени американски щати и други страни, само че има ограничавания за това къде могат да бъдат карани. Има и условия за авансово утвърждение.

В Япония операторите на дронове би трябвало да се лицензират и те могат да създадат това, откакто изкарат курс. Няма условие за позволение, сходно на шофьорската брошура при колите.

Возенето на хора над обитаеми места би трансформирало и други условия. Напредъкът в технологиите вероятно ще докара до преправяне на авиационните регулации и контрола на сигурността на въздушния трафик.

Предизвикателствата

Японските автомобилни компании и производители на електроника имат технологията и способността да създават супер леки материали, което би могло да даде на страната преимущество в бизнеса с летящи коли. Точно както автомобилът е „ победил “ каретите с коне, напредването с летящи коли на къси дистанции на доктрина би могло да докара до смяна в метода, по който живеят хората, показва Ебихара. Небето е празно, за разлика от улиците на земята, показва той.

Дали обаче хората ще възприемат новите транспортни средства и по какъв начин? Ацучи Тагучи, дронограф (фотограф, който снима с дрон), споделя, че тестовите полети могат да стартират скоро, въпреки че летящите коли няма да се трансфорат в действителност най-малко още няколко години. Така е, тъй като главната технология за устойчиво хвърчене към този момент съществува – поради последните усъвършенствания в датчиците, роботиката и цифровите камери.

Растящият дефицит на работна ръка в Япония обаче ще е проблем. Това в допълнение основава усложнения за реализирането на технологията, споделя Тагучи, който преподава в Токийската кино школа Digital Hollywood.

Витлата на продаваните на пазара дронове са рискови и някои от неговите възпитаници към този момент са изгубили пръстите си поради погрешно боравене с машинките. По-големите витла, нужни за отвесен полет, биха нараснали заплахите. Може да се наложи те да бъдат покривани някак, с цел да защищават хората.

Устройствата може да се нуждаят от парашути, с цел да се омекотят кацанията. При злополука тези уреди може би ще би трябвало следено да се самовзривяват, с цел да се подсигурява, че частите, които падат на земята, ще бъдат по-малки и няма да нанесат огромни провали.

„ Мисля, че едно от най-големите провокации си остава сигурността “, споделя Тагучи.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР