Засега не става дума за уволнението на шефа на Службата

...
Засега не става дума за уволнението на шефа на Службата
Коментари Харесай

Украинският главен прокурор и шефът на СБУ са отстранени временно от длъжност, а не уволнени

Засега не става дума за уволнението на шефа на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) и на основния прокурор. Иван Баканов е краткотрайно отхвърлен от осъществяването на отговорностите си, съобщи в ефира на националния телемаратон на Украйна зам.-началника на канцеларията на украинския президент Андрей Смирнов,.

" Генералният прокурор е отхвърлен от служба, а не уволнен ", добави той. Според Смирнов " Зеленски и всички ние чакахме от Венедиктова и Баканов по-конкретни и радикални резултати в посока прочистването на администрацията на генералния прокурор и на СБУ от колаборанти и национални предатели ".

" Но на шестия месец от началото на войната ние продължаваме да откриваме цели " пачки " от тези хора във всеки от посочените органи. За да направи невероятно евентуалното въздействие на тези две длъжностни лица върху наказателните производства, които се водят във връзка с чиновници от СБУ, против които има обосновани съмнения в съдействие със страната-агресор, както и анагжираността на прокуратурата, президентът взе решение за отстраняването им от служба и от осъществяване на отговорностите им. Ще бъдат извършени служебни инспекции и следствия ", добави Смирнов.

След края на тези инспекции Зеленски ще реши дали да внесе във Върховната Рада предложение за приемане на позволение за уволнението на Венедиктова и отставката на Баканов, изясни той.
Зам.-шефът на президентската канцелария не изключи опцията Баканов и Венедиктова да бъдат върнати на позициите си и да продължат да извършват отговорностите си, откакто приключи инспекцията.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР