Заседанието се състоя в Брюксел под председателството на косовския премиер

...
Заседанието се състоя в Брюксел под председателството на косовския премиер
Коментари Харесай

Косово обяви, че смята да подаде молба за членство в Европейския съюз

Заседанието се състоя в Брюксел под председателството на косовския министър председател Албин Курти. От страна на Европейски Съюз делегацията беше водена от висшия представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Участниците в срещата подчертаха значимостта на разговора сред Прищина и Белград за нормализиране на връзките сред двете страни.

" Това е доста значимо за това Косово и Сърбия да напредват - всяка по своя европейски път. " - се споделя в изказването.

През 2008 година Република Косово едностранно разгласи своята самостоятелност от Сърбия. Новата страна беше приета от доста европейски страни от Съединени американски щати, само че Белград продължава да счита Косово за своя самостоятелна провинция и не признава независимостта на Прищина. С позицията на Сърбия се солидаризират Русия и някои страни от постсъветското пространство, както и Китай.

Сърбия също е кандидатка за участие в Европейски Съюз и по отношение на това се ангажира да възстановява връзките си с Косово. От 2013 година Белград и Прищина се пробват да възстановяват връзките си с посредничеството на Европейски Съюз.

Същевременно Русия блокира приемането на Косово в Организация на обединените нации.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР