Заседание на Министерски съвет Валери Симеонов © Николай Дойчинов Още

...
Заседание на Министерски съвет Валери Симеонов © Николай Дойчинов Още
Коментари Харесай

Правителството одобри втора кабинка и нови писти над Банско

Заседание на Министерски съвет Валери Симеонов

© Николай Дойчинов Още по тематиката
АЕЦ " Банско "

Промяната в проекта за ръководство на " Пирин " на процедура е мотив за нова концесия и оповестяване на конкурс
15 дек 2017
По пистите на демагогията

Ски влекът " Заека " на Витоша
15 дек 2017
Зелените бойкотираха срещата в екоминистерството за Банско

В сряда предстоят митинги за и срещу проектите за строителство в ски зоната на курорта
11 дек 2017 Спорните промени в проекта за ръководство на Националния парк " Пирин ", които сътвориха напрежение в ръководещата коалиция, бяха признати на последното за тази година съвещание на Министерския съвет (МС) в четвъртък. С тях на процедура се дава зелена светлина за строителството на писти и нови лифтове в зоната за туризъм, в която до момента можеше да се прави единствено реорганизация на към този момент съществуващите.

Решението на държавното управление за смяна на проекта идва след несполучливия опит да се промени концесионният контракт на концесионера на ски зоната в Банско - " Юлен " АД, при започване на декември. Тогава вицепремиерът Валери Симеонов и министърът на екологията Нено Димов се пробваха да прокарат решението за подписване на спомагателното съглашение към контракта, с което на процедура се узаконяваха всички нелегално издигнати обекти от концесионера и дружно с това се разширяваше концесионна територия на " Юлен ". То беше анулирано от премиера Бойко Борисов с аргумента, че до момента в който не се одобряват измененията в проекта за ръководство на " Пирин ", няма по какъв начин да се трансформира концесионният контракт на " Юлен ". Отлагането на въпроса провокира колизия в ръководещата коалиция, тъй като единият от вносителите - вицепремиерът Симеонов, съобщи, че Борисов го е " саботирал " и " не желае да го вижда ". Дори загатна, че от решението на проблема на съвещанието на 28 декември ще зависи бъдещето му в ръководството.

" Задружната тайфа "

" Нека да се поздравим с този триумф ", съобщи Симеонов след държавното съвещание в четвъртък, на което бяха гласувани две решения. Едното за смяна на проекта за ръководство на " Пирин " и другото, с което се разпорежда на министъра на околната среда при съществуването на капиталово желание за строителство на втори кабинков въжен превоз на Банско да задвижи в незабавен порядък процедурите, които се изискват по екологичното законодателство - Оценка на въздействието върху околната среда, екологична оценка и оценка за съгласуемост. Симеонов дори благодари на премиера, тъй като по думите му втората точка е била импортирана от министър Димов по гледище на Борисов. " С решението вършим сериозна крачка във връзка с основаването на условия за планинския туризъм в Банско ", сподели вицепремиерът и си послужи с поговорката " Вода гази, жаден върви ", която се отнасяла за курортния град. Вицепремиерът Красимир Каракачанов пък си послужи с друга сентенция, с цел да приветства решението на кабинета - " Задружна тайфа - планина повдига ", сподели той и разгласи, че строителството на втори кабинков въжен превоз на Банско ще даде опция за " икономическо развиване на целия район ".

Въпреки че минаха през публично разискване, измененията в проекта за ръководство на парка бяха признати от държавното управление по този начин, както бяха препоръчани в началото от Нено Димов.

Решението на Министерски съвет за Банско беше предшествано от два митинга. Единият на екозащитниците от обединението от неправителствени организации " За да остане природа в България ", другият - на бранителите строителството на ски писти и уреди в Банско, който за малко затвори основен път Е-79 при разклона за Симитли.

Какво в действителност значи решението

Независимо че ръководещите приказват само и единствено, че смяната в проекта за ръководство на " Пирин " се прави, с цел да се даде опция за построяването на втори въжен превоз в Банско, днешното решение на държавното управление в действителност дава зелена светлина за строителството на нови ски писти и уреди. С него на процедура се позволява това към този момент да става в зоната за ски туризъм (т.нар. Буферна зона), в която досега можеше да се правят единствено реконструкции на съществуващите уреди и ски трасета. Досега това беше позволено само в зоната за здания и уреди. Така общата повърхност, на която могат да се строят ски писти и уреди, от 0.6% се усилва на 7.5% от територията на парка. Освен това се прави и смяна в таблица 32 към точка 15 от проекта за ръководство, съгласно която " строителството, ремонтът и реорганизация " в зоната за запазване на горските екосистеми и отдих имат същата търпимост както в зоната за уреди. Така се заобикалят възбраните за строителство в тази зона, в която съгласно проекта е позволена човешка активност единствено в изключителни случаи.

С измененията в проекта всеки, който има капиталово желание и утвърден план съгласно териториално-устройствения проект на Банско, който се приема от общинския съвет на града, може да построява нови писти и ски уреди. Така проектът отваря вратата за съществено застрояване на парка от концесионера.

От изказването на Симеонов, Каракачанов и Димов след съвещанието на Министерски съвет в четвъртък не стана ясно дали и по кое време ще се пристъпи към решението за смяната на концесионния контракт на " Юлен ". От началото на януари влиза в действие новият Закон за концесиите и в случай че договорът на " Юлен " се трансформира, това би трябвало да стане по новите правила.

Еколозите ще сезират Европейска комисия

" Еколозите още на следващия ден ще сезират Европейската комисия за нарушение на две европейски наставления и за формиране на две наказателни процедури против България, заяви " Дневник ". Причината съгласно Катерина Раковска от WWF e, че измененията в проекта за ръководство на " Пирин " се вършат без наложителната екологична оценка. Такава оценка има за в този момент настоящия проект за ръководство. Пред " Дневник " Тома Белев от Асоциацията на парковете в България е декларирал още, че еколозите ще апелират и решението на кабинета пред съда. Заедно с това те приготвят и нов митинг, който ще се организира при започване на българското европредседателство.

Преди седмица в отговор на питане от екозащитните организации представител на Европейската комисия съобщи, че екооценката е наложителна при смяна на Плана за ръководство на Национален парк " Пирин ". " Държавите членки би трябвало да подсигуряват, че всеки проект или активност, които могат да обиден тези места се подлагат на съответната оценка за влияние в сходство с наредбите на европейското законодателство; това се отнася и за всяко бъдещо изменение на проекти за разширение на туристическите действия ", се споделя в писмото, подписано от Джордис Кремлис, началник на отдел " Кохезионна политика и оценки на въздействието върху околната среда " в Генерална дирекция " Околна среда " на Европейската комисия. В случай на нарушаване на директивите Европейска комисия " не би се поколебала да стартира процедура за нарушаване ", се прецизира в писмото.

От Брюксел осведомят, че са почнали по своя самодейност хоризонтално следствие против няколко страни-членки, включително на България, които не са изпълнили задължението си да разгласят специфичните предпазени зони, каквато е и Пирин ( условие по член 4 параграф 4 от Директивата за местообитанията ). Въпреки, че процедурата по гласуването на тези специфични предпазени зони е почнала от дълго време, действителното им оповестяване се отсрочва от към шест години от разнообразни български държавни управления.
Промени и в други зимни курорти
Извън проблема с Пирин, през днешния ден бяха дадени поръчки и за промени в други зимни курорти. След съвещанието на държавното управление вицепремиерът Валери Симеонов заяви, че е направена " сериозна крачка " във връзка с ски зоната в Пирин и следва " да се подходи по същия метод " и за други планини като Родопите, Стара планина и Витоша, без обаче да заяви повече детайлности. Министърът на спорта Красен Кралев пък заяви, че е взето държавно решение за възобновяване на ски влека " Заека " на Витоша, който е благосъстоятелност на страната и не работи от към 10 години. Въпросният влек е наоколо до хижа " Алеко " и обслужва ски зоната в региона, ползвайки се главно за детски ски спортове. " Стартираме процедура за реконструиране на оборудването. Съвсем скоро ще имаме опция този влек, който е доста значим за образование на децата и подрастващите, да бъде възобновен ", сподели Красен Кралев след съвещанието.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР