Зърнопроизводителите са в протестна готовност първа степен, съобщи председателят на

...
Зърнопроизводителите са в протестна готовност първа степен, съобщи председателят на
Коментари Харесай

Зърнарите пак са в протестна готовност

Зърнопроизводителите са в протестна подготвеност първа степен, заяви ръководителят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Илия Проданов, откакто през предходната седмица управлението на браншовата организация се събра на незабавно съвещание. От там излязоха и с декларация, в която са посочени пет съществени претенции. Сред тях е отстояването на твърда позиция за отбрана на българското произвеждане при предоговарянето на регламента за либерализирана търговия с Украйна.
В края на предишния септември земеделските производители в цялата страна стачкуваха и повече от 40 значими пътни точки и гранични пунктове в България бяха блокирани.
От организацията сигнализират за тежката обстановка, в която се намира бранш " Зърнопроизводство " и нуждата от взимането на навременни ограничения за оцеляването му. Секторът от няколко години се намира в колапс, поради неподходящи стопански и климатични събития, като всяка последваща година рецесията в зърнопроизводството става все по-остра, показват от асоциацията и изброяват съществени сериозни условия. Сред тях преди всичко са последствията от войната в Украйна, следва огромният скок в себестойността на зърнените и маслодайни култури, дължащ се на непрекъснато повишаващите се индустриални разноски, високите рентни заплащания, многочислените екологични европейски условия. Зърнопроизводителите показват големият напън от налаганите условия по отношение на селското стопанство по линия на Зелената договорка, както и продажните цени на локалните и интернационалните пазари през последните години, които не покриват високата себестойност на продукцията.
НАЗ показва страховете си от заличаването на българските зърнопроизводители, защото огромна част от тях изпитват усложнения да покрият отговорностите си и да обезпечат стопанската година. Затова от браншовата организация упорстват за незабавна среща с министър-председателя Николай Денков, министър-председателя в ротация Мария Габриел, управлението на Министерството на земеделието и храните и Министерството на финансите. НАЗ упорства и за чуване пред Комисията по земеделието, храните и горите към Народното събрание.

Кирил Вътев:
Подготвя се либерализиране на украинския импорт за целия Европейски Съюз

" Аз персонално съм за съществени данъчни насърчения на земеделските производители, с цел да излезат на ярко, а не просто да се раздават дотации без някой да има ангажимент ", разгласи земеделският министър Кирил Вътев по време на посещаване в оранжерия. Той сподели още, че " към този момент е обществена загадка, че се приготвя едно либерализиране на украинския импорт за целия съюз. " Мисля, че няма да има страна членка, която да не реагира на тази либерализация и се надявам, че това доста добре се схваща от политиците в Брюксел ", сподели още Вътев.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР