Зърнопроизводители излизат на национален протест. Toй ще бъде срещу безконтролния,

...
Зърнопроизводители излизат на национален протест. Toй ще бъде срещу безконтролния,
Коментари Харесай

Зърнопроизводители излизат на национален протест, какви са исканията им

Зърнопроизводители излизат на народен митинг. Toй ще бъде против безконтролния, съгласно тях, импорт на зърно от Украйна, оповестява

Земеделска техника беше изкарана на доста места в страната. 



Производителите упорстват да се знае къде се съхранява украинското зърно и най-много то да не се смесва с българската продукция.

Те са недоволни от високите цени на торовете. Заявяват и безапелационната си позиция против добива на шистов газ в страната.

Асоциацията на зърнопроизводителите е обединила 12 членки на Европейския съюз под обща декларация, която ще бъде импортирана на 15 септември на неофициален съвет на министрите на земеделието от Европейски Съюз.

Представителите на сектора се събраха и в София. Зърнопроизводителите предизвестяват, че днешните митинги са единствено предизвестие за това, което ще се случи, в случай че настояванията им не бъдат изпълнени. И заплашиха със затваряне на граници.

„ В разгара на беритба украинското зърно срутва пазара на българското. Липсва всякаква пазарна интензивност за закупуване на български зърно и маслодайни култури. Родните производители са възнаграждение и от всеобщи банкрути. Неконтролираното качество е опасност за здравето на българските консуматори ”, съобщи Костадин Костадинов, ръководител на УС на НАЗ.

„ Ние съблюдаваме условията на Европейски Съюз да са чисти продуктите. Имаме всевъзможни ограничавания и в това време ни се вкарва стока, не се знае от кое място и по какъв начин е създадена. Ние настояваме страна да вземе ограничения и да се забрани вносът от трети страни. Солидарни сме да се обезпечат коридорите и да отидат към трети страни ”, съобщи Петър Пешев, ръководител на контролния съвет на НАЗ.

Тежкотоварна техника през днешния ден ще се движи към Карнобат, тъй че евентуално придвижването ще е затруднено.

Според Теодор Иванов има съмнения, че украинското зърно се внася със занижен фитосанитарен надзор. " Искаме българското зърно да бъде разграничено от украинското ", съобщи той

По думите на Николай Киров, ръководител на зърнопроизводителите в Бургас, българският слънчоглед не се изкупува, а складовете са цялостни с украински. " Колегите от Украйна, притиснати от рецесията, продават под себестойност. 

За Красимир Пейчев от Карнобат украинците не създават продукция, отговаряща на европейските стандарти. А главният фактор за по-доброто изкупуване на украинското зърно е по-ниската цена. Зърнопроизводителят Симеон Стойков се надява българската продукция да стане конкурентна.

Колона от над 50 тежки селскостопански машини от Врачанско и Плевенско блокира за половин час придвижването през кръговото кръстовище на Главен път Е-79 край Враца. 

Според Румяна Ангелова политиката на България и Европейски Съюз поражда неодобрение у сектора. " Няма неприятно да оказваме помощ на бедстваща  страна, само че не и за наша сметка. Зелените коридори за прекосяване на продукцията на Украйна, само че у нас няма конвой, а стоката остава и ни подбива цените. А ние произвеждаме екологично чиста храна съгласно условията на Европейски Съюз. Украинската продукция употребява неразрешени препарати, която не дава отговор на условията. Правихме разбор, която сподели глутен 14 при стандарт 21. Не е ясно по какъв начин е съхранявано зърното. Продукцията се изкупува дружно с камиона тук и не се знае къде отива ", акцентира тя. А производителят Младен Цолов разясни, че украинското жито е създадено и поддържано със неразрешени материали.



В Монтана зърнопроизводители също се събраха на митинг. Колона от земеделска техника минава по едни от основните булеварди в града, след което ще минат по Е-79 до село Горна Вереница. 

" Основно настояванията са да се спре вноса на украинско зърно, което трябваше да премине директно през страната, а не да застоява тук ", акцентира Веселка Василева, ръководител ан Асоциацията на зърнопроизводителите в района. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР