Зареждането на хладилника с основни продукти е поскъпнало с над

...
Зареждането на хладилника с основни продукти е поскъпнало с над
Коментари Харесай

Цената на яйцата скочи със 76,5% за година! Пилешкото месо и каймата също бележат рекорден ръст

Зареждането на хладилника с съществени артикули е поскъпнало с над 50 на 100 единствено за година, демонстрират данните на Държавната комисия по стоковите тържища и борси (ДКСБТ), която следи придвижването на цените на едро в страната.

 

През първите дни на януари яйцата с размер “М ” към този момент костват по 40 стотинки за брой, до момента в който единствено преди година същите са се предложили на едро против 22 стотинки за брой или близо два пъти по-евтино.

 



 

Почти всички съществени артикули, които се наблюдават от ДКСБТ са поскъпнали. Захарта и пилешкото месо са нараснали продажната си стойност на тържища и борси с близо 50 на 100.

 

Всяка седмица, въпреки и с по няколко стотинки продължава да пораства и цената на кравето сирене и на кашкавала. Така кашкавал вид “Витоша ” на едро се предлага в страната към този момент приблизително за 18,24 лв. за кг на едро, като единствено преди година същото количество от млечния артикул се е предложило против 13,13 лв. или с 5 лв. по-малко за кг. В област Сливен цената на едро на вид “Витоша ” стига до 20,50 лева./кг.

 

Преди година оптималната цена на кашкавала на едро е бил 15 лева./кг.

В магазините на дребно цената на кашкавала е доста по-висок, като стига до 25-30 лв. за кг, според от марката. За да не е прекомерно огромен шокът за потребителите множеството производители избират да пакетират кашкавала във все по-малки опаковки и до момента в който преди 2 години разфасовките бяха по 700 грама или кг, към този момент се предлага по 250-300 грама.

 

Цената на кравето сирене на едро в област София доближава до немислимите преди година 15,20 лв. за кг, а междинната цена на млечния артикул на едро в страната е 11,15 лв. за кг. Преди година цената му е била приблизително 8,66 лева./кг на едро.

През първата седмица на януари въпреки всичко множеството артикули, които ДКСБТ следи, поевтиняват откакто цените бяха увеличени за коледното и новогодишно извършване на покупки. Най-много за последната седмица е поскъпнал оризът - с 14 стотинки за кг и към този момент коства 3,02 лева

 

Най-евтино излиза да си купите смесена кайма от телешко и свинско месо на едро в област Монтана, демонстрират данните на Държавната комисия по стоковите тържища и тържища(ДКСБТ). Цената там стига най-много до 7,75 лева./кг. Същият артикул в област Силистра може да ви коства доста по-скъпо - до 10,80 лева./кг. Именно областите Силистра и София са тези, в които главните хранителни артикули се търгуват най-скъпо на едро, сочат данните на ДКСБТ за първата седмица на януари.

 

В област Силистра замразеното пиле се предлага на цена до 7 лв. за кг, до момента в който в Бургас то коства най-много 5,50 лв. за кг. В морската област е и най-евтината захар в страната - 1,65 лева./кг. Цената на сладкия артикул в област Силистра доближава до 2,90 лв. за кг на едро.

 

Яйца на едро е най-неизгодно да си купите в област Враца, където те се продават до 43 стотинки за брой, до момента в който в по-голяма част от страната цена им е 39-40 ст./брой. Във Враца обаче оферират най-евтиното брашно - по 1,01 лв. най-много за кг на едро. В област Силистра цената му доближава до 1,80 лева./кг.

 

Зрелият боб се продава най-скъпо в област Шумен, където цената му доближава до 5,50 лева./кг. 

 

В област Бургас оризът на едро се търгува на цена до 2,45 лева./кг, до момента в който в Силистра цената му доближава 4 лева./к

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР