Заради заплахата от пълно спиране на руските газови доставки ЕС

...
Заради заплахата от пълно спиране на руските газови доставки ЕС
Коментари Харесай

Енергийният еврокомисар Кадри Симсoн: Черно море има огромен потенциал за възобновяема енергия

Заради опасността от цялостно прекъсване на съветските газови доставки Европейски Съюз би трябвало да актуализира проектите си за допустима изключителна обстановка. Европейска комисия ще предложи съгласуван проект на 20 юли. Регионалната платформа за Югоизточна Европа в България за общи доставки на газ е в напреднала фаза, а взаимните поръчки се възнамерява да стартират още тази година. Решение на България е дали да стартира изследвания за рандеман на газ на сушата и в морето, за ВЕИ страната би трябвало да ревизира законодателството си и да понижи бюрократичните тежести.
В подтекста на невиждана енергийна рецесия в Европа, която стартира с коронавирус пандемията и ескалира с съветската инвазия в Украйна, погледите се насочиха към Европейската комисия. Изпълнителната власт на Европейски Съюз е изправена пред виновни задания - от обезпечаване на енергийната самостоятелност на съюза, до гарантиране на сигурността, както и справяне със заканите от енергийна беднотия. В тази връзка " Капитал " потърси отговори от комисаря по енергийната политика Кадри Симсoн по отношение на незабавните ограничения за справяне с рецесията, общите енергийни доставки на Европейски Съюз и ролята на страната ни в тях, капацитетът от възобновими източници и за европейското финансиране в бранша.

Оказва се, че блокът се стреми да стартира взаимните поръчки на газ още от тази година, а нестабилната политическа конюнктура да се надяваме, че няма да попречи на основаването на районния газов хъб в България, който съгласно еврокомисаря е най-напредналият план сега в тази посока. Европейската комисия поучава още страните да се стремят към икономисване на енергия и по-голяма енергийна успеваемост, да диверсифицират източниците си на сила, при опция посредством оптимално оползотворяване на капацитета си от възобновима сила. Такъв в България несъмнено не липсва, а комисар Симсон ни дава и съответни оферти за улеснение на регулаторната рамка в страната ни при осъществяване на огромни планове в тази област .
Реклама Кадри Сисoн е естонски политик от Eesti Keskerakond (центриска партия), европейски комисар по енергетиката в Комисията фон дер Лайен от 1 декември 2019 година Преди това тя е била министър на стопанската система и връзките в първия кабинет на Юри Ратас от 2016 до 2019 година На Кадри Симсoн се падна един от най-тежките ресори в изпълнителната власт на Европейски Съюз по време на пандемията и войната в Украйна. Европейската комисия си сложи високи цели за понижаване с три пъри на газовите доставки за Европейски Съюз от Русия до края на 2022г. и цялостна енергийна самостоятелност до 2030г.

Дузина страни от Европейския съюз, измежду които и България, към този момент са наранени от спиране на доставките на газ от Русия. Има ли ексклузивен проект Европейски Съюз и какво съставлява той? От началото на годината се готвим за идната зима и за вероятно съществено спиране на съветските доставки. Но наблюдавайки последните събития, ние разбрахме, че би трябвало да ускорим проектите си.
Реклама
Като начало би трябвало да използваме по-малко сила, защото е невероятно изцяло да заместим 155 милиарда кубични метра газ, които получавахме от Русия всяка година. Също ще би трябвало да продължим да пълним газохранилищата си, с цел да имаме буфер за идният отоплителен сезон.

Второ, би трябвало да сменяем газа с други източници на сила, където е допустимо. Трето, би трябвало да продължим напъните си да осигурим спомагателни доставки на газ от целия свят. В този подтекст както страните членки, по този начин и комисията би трябвало да актуализират проектите си за допустима изключителна обстановка. От страна на комисията ние ще излезем с съгласуван проект на 20 юли. Освен всичко друго ще разгледаме по какъв начин да понижим превантивно търсенето и да насърчим прекосяването към други възможности на газа, в идеалния вид към възобновими енергийни източници.

В случай че се наложи понижаване на доставките на газ за индустрията, то би трябвало да бъде направено по метод, който ще има минимално влияние върху нашите стопански системи. Ще подготвим насоки за страните членки по този въпрос като част от идния пакет. Кога ще се осъществят първите общи покупки на газ и LNG? С кои снабдители договаря Европейски Съюз? Ние се стремим да стартираме да купуваме взаимно газ още от тази година. За да създадем това допустимо, създадохме, която сплотява търсенето в съюза, преговаряме с сътрудници и улесняваме общите покупки.

Имаме доста тясно съдействие със Съединени американски щати. на президентите Фон дер Лайен и Байдън сподели, че доставките на полутечен природен газ от Съединени американски щати за Европейски Съюз съвсем са се утроили. Преди две седмици бях в Кайро, с цел да подпиша тристранно съглашение с Израел и Египет за увеличение на доставките на газ за Европа и работим върху сходно съглашение с Азербайджан, което се надяваме да подпишем през юли. Също по този начин засилихме съдействието с Норвегия, която към този момент изпраща повече газ към Европейски Съюз, и работим с доста други сътрудници от Алжир до Катар.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Първа точка 2 Коментари и разбори 3 Свят 1 Първа точка 2 Коментари и разбори 3 Политика 1 Крипто 2 Първа точка 3 Коментари и разбори Реклама
Преди да можем да купуваме газ дружно обаче, би трябвало да реализираме единодушие с страните членки по отношение на правните спецификации. Вече работим дружно със страните, с цел да подсигуряваме, че инфраструктурата е налична за приемане на доставките и че можем да координираме нашите потребности. в помощ на България и прилежащите страни е най-напредналият план. Започнахме да оценяваме търсенето и се споразумяхме за способи за разрешаване на инфраструктурните провокации. Какъв е напредъкът в последователното унищожаване на зависимостта на Европейски Съюз от съветския импорт на изкопаеми горива до момента? Някои страни бързо минават още веднъж към невъзобновяеми енергийни източници (като нуклеарни и изкопаеми горива). Как може да повлияе на зеления преход и каква е позицията на Комисията по въпроса? Вече въведохме наказания против вноса на въглища и нефт от Русия. Що се отнася до въглищата, глобите ще влязат в действие през август и това, несъмнено, ще значи, че няма да се внасят въглища от Русия. Все още не се ползват наказания за морския недопечен нефт и петролни артикули, само че все пак вносът е намалял, защото някои страни и компании към този момент са решили да не купуват от Русия. До идната година ние дейно ще понижим към 90% от съветския импорт на нефт. Както знаете, беше направено краткотрайно изключение за доставките на нефт по тръбопроводи за някои страни, в това число България.

Газът е най-трудният енергиен източник за подмяна и по тази причина нашите проекти REPowerEU слагат толкоз огромен фокус върху намаляването на зависимостта от съветски газ - посредством икономисване на енергия, повече възобновими източници на сила и диверсификация на доставките. Днес доставките на съветски газ за Европейски Съюз са на половина от това, което бяха преди година, и до момента нашата газова система съумява да поеме това влияние - най-много с помощта на рекордни доставки на LNG.

В обстановка, в която би трябвало бързо да понижим потреблението на газ, замяната му с други горива е един от методите да го създадем. Възобновяемите енергийни източници, несъмнено, са най-хубавият вид, само че някои страни членки също оповестиха, че ще употребяват повече въглища тази зима от в началото плануваното. Това е краткосрочна мярка и би трябвало да се преглежда в подтекста на днешната изключителна обстановка. Нашите климатични цели за 2030 година и 2050 година остават непоколебими. Трябва ли България да стартира действителни изследвания и вероятно рандеман на природен газ на сушата и в шелфа на Черно море? В момента има мораториум върху сходни планове, само че наличните данни демонстрират, че има капацитет. Освен това и Румъния, и Турция употребяват газовите си залежи . Това е избор, който България би трябвало да направи, прерогатив на страните членки е да решат какъв е техният енергиен микс. В момента сме изправени пред дефицит на газ и проектът признава, че вътрешните източници могат да играят роля в замяната му . Но би трябвало да имаме поради, че последователното прекъсване на съветския газ би трябвало да се случи през това десетилетие и за всевъзможни планове за възстановяване на нашата сигурност на доставките в този подтекст те би трябвало да бъдат съобразени с този график.В по-дългосрочен проект фокусът на Европейски Съюз е върху възобновимите енергийни източници.

Съгласно ние дружно се ангажирахме да понижим нашите излъчвания с минимум 55% до 2030 година и да създадем Европейски Съюз безпристрастен във връзка с климата до 2050 година За да бъде реализирано това, България, както и други страни членки ще би трябвало да влагат съществено в производството на възобновима сила. Вече има рецензии, изразени от неправителствени организации, че RepowerEU е прекомерно фокусиран върху замяната на природен газ и нефт с импорт от трети страни, вместо да даде действителен подтик на зелените енергийни източници. Съгласни ли сте с тях? Не, не съм. Планът не е за подмяна на всеки пространствен метър газ, който получаваме или сме получавали от Русия. Напротив, планираме да покрием по-голямата част от този размер посредством икономисване на енергия и възобновими източници. Докато ние също търсим различни доставки, сигурно не усилваме общото си ползване на газ, защото последователно стопираме съветския.
Бюлетин Европейски Съюз от близко
Седмични вести за европейски регулации, бизнес и финансиране.
Вашият email Записване
Реклама
Зелената договорка е приоритет на тази Комисия от началото на нашия мандат през 2019 година и това не се е трансформирало. Войната на Русия против Украйна направи причините за зеления преход още по-силни: това е единственият метод по едно и също време да се обезпечи налична, устойчива и сигурна сила. С пакета REPowerEU ние предложихме доста по-амбициозна цел за възобновимите енергийни източници в нашия енергиен микс, в сравнение с сега - увеличението й от 32% на 45%. Ние също по този начин посъветвахме страните да разработят национални проекти за REPowerEU, с цел да ускорят този преход, и предоставихме финансиране за това. Ще поддържа ли RepowerEU и нуклеарни планове? Бихте ли показали няколко образеца за перспективни енергийни планове в България, които да бъдат подкрепени от RepowerEU? Планът REPowerEU признава, че нуклеарната сила може да играе роля за понижаване на зависимостта ни от съветския газ. Но когато мислим за, е ясно, че това няма да е способства за задачата ни да сложим завършек на съветската енергийна взаимозависимост допустимо най-скоро и много преди 2030 година Тези планове просто биха лишили прекалено много време. Въпреки това една тематика, по която работим в подтекста на REPowerEU, е обезпечаването на различни доставки за тези страни, които са подвластни от съветското нуклеарно гориво.

Що се отнася до плановете за възобновима сила и енергийна успеваемост, които са най-важната част от вложенията на REPowerEU, те ще бъдат решени от самата България и препоръчани на Комисията за утвърждение. Процесът е същият като при проектите за възобновяване и резистентност като цяло - защото страните членки знаят най-добре къде вложенията са най-необходими и биха били най-ефективни. По отношение на газовите планове (European Network of Transmission System Operators for Gas) оцени спомагателните потребности, които имаме, защото прекратяваме потреблението на съветски газ. Един план, разпознат в този подтекст, е втората фаза на междусистемната връзка България-Гърция, която може да понижи зависимостта на целия район посредством увеличение на потоците от TAP и гръцките LNG терминали.

Въпросът за офшорните вятърни паркове е противоречив в България и ние още нямаме нормативна уредба за това, най-много заради екологични аргументи. В същото време има инвеститорски интерес и тук, и в Румъния. Възможно ли е да се осъществят такива планове в страна ни? През 2020 година Комисията разгласява, в която Черно море се акцентира като морски басейн с голям незадоволително употребен капацитет. Твърдо имам вяра, че е допустимо тези планове да се осъществят и в България. Има голям набор от благоприятни условия за вятърна сила (както дънна, по този начин и плаваща в морето), за слънчева сила в България, само че и други възобновими източници. Необходимите стъпки за реализиране на тези планове ще варират от признаването на офшорната вятърна сила като приоритет в стратегически документи като Морския тримерен проект и актуализирането на Националния енергиен и климатичен проект до създаването на специфична регулаторна рамка в поддръжка на този нововъзникващ бранш. Извличането на поука от опита на други страни или райони, където плановете към този момент работят, може да помогне.

Но желая също по този начин да призная, че забавянето при издаването на разрешителни за планове за възобновими енергийни източници е събитие, на което сме очевидци в множеството страни членки. Наскоро за това по какъв начин най-добре да се оправим с тези проблеми въз основа на най-хубави практики от целия Европейски Съюз. Ние също по този начин предложихме специфични зони за възобновими енергийни източници, които страните членки биха могли да вкарат. Това би основало съкратени и опростени процедури за издаване на разрешителни в региони с по-ниски опасности за околната среда. За да помогне за бързото идентифициране на такива региони, Комисията дава набори от данни за екологично чувствителни региони като част от своя инструмент за цифрово картографиране на географски данни, свързани с енергетиката, промишлеността и инфраструктурата. Очаква се Комисията да разгласи нов проект за икономисване на сила. Бихте ли разкрили посоката на ограниченията към този момент? Например Германия загатна, че може законово да задължи крайните консуматори да употребяват по-малко сила през есента; датчаните се приканват да вземат по-кратки душове и така нататък - предвиждате ли сходни дейности на равнище Европейски Съюз? Енергоспестяването и успеваемостта са извънредно значими за понижаване на зависимостта ни от съветски газ и за намаляване на рисковете при положение на в допълнение спиране на доставките преди или по време на този отоплителен сезон. Замяната на цялото количество съветски газ просто не е допустима в кратковременен проект, тъй че намаляването на потреблението би трябвало да бъде част от нашата тактика.

Вече излязохме със, което беше част от проекта REPowerEU. Той преглежда краткосрочни промени в държанието, които биха могли да понижат търсенето на газ и нефт с 5%. REPowerEU също по този начин предизвиква акции за осведомление и фискални ограничения в поддръжка на икономисването на енергия. Както демонстрира анализът на Международната организация по енергетика, намаляването на термостата с една степен надолу в целия Европейски Съюз би икономисало 10 милиарда куб. метра газ годишно - размерът на потреблението на газ в Австрия. Ще обърнем внимание на спестяванията на сила и в нашите идни оферти през юли, в това число понижаване на търсенето за промишлеността. Как Европа дейно ще предотврати енергийната беднотия в страните в съюза? Кои съответни ограничения виждате като решение? Енергийната беднотия е сериозна опасност и изключително в този момент, в подтекста на извънредно високите цени на силата. Това важи изключително за семействата с по-ниски приходи в страните, които харчат огромна част от фамилния си бюджет за сметките си за сила.

Миналия октомври и още веднъж през март тази година Комисията очерта набор от ограничения, които страните могат да подхващат в отговор на високите цени, които виждаме. Октомврийският " инструментариум " включваше директна поддръжка, държавна помощ и данъчни ограничения, които няма да изкривят енергийния пазар на Европейски Съюз. Оттогава видяхме, че в, в това число България, с цел да могат семействата да са предпазени посредством контролирани цени, а бизнесът получава обезщетения от страната. Ние предоставихме насоки по отношение на регулирането на цените за потребителите при изключителни условия, както и преразпределението на приходите от облагите на високоенергийния бранш и търговията с излъчвания към потребителите.

Важно е страните да продължат да употребяват всички принадлежности, с които разполагат, в това число финансирането от Европейски Съюз, за справяне с първопричините за енергийната беднотия. Прилагането на българския проект за възобновяване и резистентност ще играе значима роля в това отношение, защото планува дефинирането на енергийна беднотия и целеви вложения в енергийна успеваемост и възобновими енергийни източници за семействата и жилищните здания. Не мога да подчертая задоволително ролята на енергийната успеваемост, защото тя понижава сметките за сила (например с помощта на възобновяване или по-ефективни уреди), като в същото време понижава потреблението на сила и CO2, както и усъвършенства качеството на живот на хората. Интервюто взе Моника Върбанова.
Свързани публикации Франция напълно национализира най-голямата енергийна компания 11 юли 2022, 06:51 Румъния краткотрайно улеснява построяването на ВЕИ в земеделските земи 11 юли 2022, 06:15 Какви промени са нужни, с цел да стартира приемането на средствата от Европейски Съюз 8 юли 2022, 06:09 Европейският парламент удостовери газа и нуклеарната сила като зелени енергийни източници 6 юли 2022, 14:48 Чехия поема председателството на Европейски Съюз в опит да позволи няколко рецесии 4 юли 2022, 07:51 Какви са новите цени на тока и парното за семействата 1 юли 2022, 16:32 Вижте още публикации Коментари и разбори Зелената договорка на Европейски Съюз - всичко, което би трябвало да знаете Какви са европейските зелени политики и регулации, кой е обиден, какви схеми за финансиране има и какви са периодите за реализиране на задачите Към публикацията Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Моника Върбанова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР