Заради топлото време мечките са будни, гладни и могат да

...
Заради топлото време мечките са будни, гладни и могат да
Коментари Харесай

Гладни и нащрек: Топлото време събуди мечките

Заради топлото време мечките са будни, гладни и могат да бъдат срещнати в планината. В зоопарковете не са заспивали. „ Въпреки че би трябвало да заспят от декември и че през януари мечките нормално са с най-ниска интензивност, само че при топли зими и ниска снежна завивка и съвсем никаква капка вода изцяло допустимо е да има дейни мечки даже в средата на януари. Дори може да има и женски мечки, които са будни. Много е топло времето “. Това разяснява за „ Телеграф “ професор Румяна Мечева от Българска академия на науките.
Сигнали
През декември в Регионалната ревизия по околна среда и води – Смолян са получени четири сигнала за набези на стопанства в Родопите от мечки. Два от сигналите са за атакуван добитък в региона на Триград. Сигнали има и от Бориково и Могилица. За следи от мечки оповестяват ловци и локални поданици. Край Триград предходната година е била отстреляна стръвница, само че нейната територия била заета от нова мечка, която също основава проблеми на хората със стада, изяснява кметът Емил Гогушев пред Българска телеграфна агенция.

Преувеличава се агресивността на мечката. Но има и директни спорове на мечки с фермери, сподели проф. Мечева. Екоинспекциите са раздали спрейове на локалното население, с цел да се пази. Но в случай че човек се уплаши, може да напръска себе си и става мъчно “.

Финансират се ограничения, свързани с нападението на кошери от мечки, обезпечава се обезопасяване с електропастири. Собствениците на убити от мечки животни се обезщетяват.
Паркове
Мечките в Столичния зоопарк са в полусънно положение и не са заспивали напълно, заяви за „ Телеграф ” зооинженерът Анита Цветанова, която се грижи за храненето на всички животни. В момента животните поемат доста по-малко храна и са едва дейни, само че по този начин или другояче стават да се движат понякога. Според Анита Цветанова те не са заспали напълно поради по-топлото време и тъй като живеят в по-щадящи условия от тези на дивата природа. Зооинженерът напомни, че мечките дебелеят и натрупат подкожни мазнини през есента, с цел да могат да посрещнат тежката зима, без да търсят храна, тъй като се хранят с подкожните си ресурси.

В момента явно не е толкоз студено, не са затруднени в намирането на храна и евентуално по тази причина са в полусънно положение.

„ За парка на мечките в Белица имаше информация, че са заспали през декември, само че мисля, че към този момент са се събудили. Много е топло и няма по какъв начин изкуствено да се поддържа сънят им “, изясни проф. Мечева.
Храна
Въпреки че мечката е най-вече вегетарианец, само че е и всеядна, предизвести проф. Румяна Мечева. Въпросът дали да се дава храна на мечките от дивата природа, слезли в селището, е сериозен, тъй като ще привикнат. „ Те даже доста постоянно идват до обитаемоте места да търсят храна в кофите за отпадък. Това става огромен проблем, тъй като мечката привиква и може да пристигна да ревизира за храна… По това време на годината пчелите са заспали и мечките атакуват кошери. Ако има останали артикули от селското стопанство, като нищо може да пристигна, да влезе в стопанството и да нападне добитък “. Обикновено е плашлива, само че може да бъде и рискова и не би трябвало да се доближава при среща в планината.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР