Заради рекордно високите температури това лято, гръцки учени започнаха да

...
Заради рекордно високите температури това лято, гръцки учени започнаха да
Коментари Харесай

Учени обмислят да дават наименования на горещите вълни по подобие на бурите

Заради рекордно високите температури това лято, гръцки учени започнаха да дискутират нуждата от установяване на наименования и категории на горещите талази по сходство на бурите, с цел да може да се улесни подготовката за преодоляване на горските пожари, заяви електронното издание на английския в. "Обзървър ".

Превантивната мярка ще даде опция на политиците и популацията в засегнатите региони да се приготвят по-добре за бедствията, описвани от специалисти като "тихи убийци ".

Гърция претърпя две извънредно горещи талази от юни тази година, като и двете бяха извънредно продължителни и интензивни - втората продължи съвсем три седмици.

Новото повишаване на температурите предходната седмица сложи Атина още веднъж в ситуацията на жертва на крайградски пожари в северозападните региони на гръцката столица.
Д-р Костас Лагувардос, шеф по проучванията в Националната обсерватория на Атина, сподели пред "Обзървър ", че явно изключителните горещини се подценяват.

"Това доста горещо лято ни даде картина за бъдещия климат в интервал 20-30 години, когато евентуално ще имаме дълги интервали с доста високи температури ", сподели той.

"Това са рискови прояви в този момент, само че може да се трансфорат в норма. За разлика от други прояви на времето, горещините няма по какъв начин да се видят ", сподели той.

Той споделя, че е от извънредно значение и управляващите, и популацията да са осведомени с заплахите. "Убедени сме, че хората ще бъдат по-добре готови за идните събития във времето, когато те получат наименования ", добави той.

Специалистът акцентира, че горещите талази са причина за доста смъртни случаи. "Те не подвигат звук, може да не се виждат, само че са "тихи убийци ", сподели Лагувардос.

Атина е измежду дребното градове в света и единствен в Европа, който има назначен чиновник, отговарящ за дейности при горещини.

По-малко от месец откакто пое поста, Елени Миривили, учител и някогашна зам.-кметица поддържа самодейността за наименования и категории на горещите талази.

"Идеята е горещите талази да станат по-видими посредством назоваването и категоризирането им по мощ и това може да е повратна точка ", сподели тя. "Това ще помогне на хората да схванат, че се задава опасност, а ръководещите ще подхващат дейности за отбрана " на популацията, добави Миривили.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР