Заради ръста на инфлацията и на цените на хранителните продукти

...
Заради ръста на инфлацията и на цените на хранителните продукти
Коментари Харесай

Пищни трапези в ЦИЕ: Българинът се готви да похарчи най-много за храна по празниците

Заради растежа на инфлацията и на цените на питателните артикули една трета от източноверопейците не могат да преценяват какъв брой ще похарчат за хранителни артикули през празниците. Това е един от резултатите от изследване, извършено от Colliers измежду консуматори от България, Чехия, Унгария, Полша, Румъния и Словакия 

Около 30% от респондентите имат намерение да влагат до 30 евро на човек за празнични ястия. Българите заявяват най-високи разноски в този аспект, като близо 40% от интервюираните считат, че ще похарчат до 100 евро на човек. Пищни трапези ще има и в Чешката република, където 15% от участниците в изследването заявяват, че ще похарчат повече от 100 евро на човек.
 Туристи от Гърция всеобщо вършат резервации в зимните ни курорти за Коледа
Туристи от тази наша съседка всеобщо вършат резервации в зимните ни курорти за Коледа

Много българи пък ще посетят Гърция

Мнозинството от интервюираните декларират, че тази година сигурно ще похарчат повече пари за храна, в сравнение с през 2019 година (49%), като показват като съществена причина възходящата инфлация. Повишаването на цените на стоките и услугите в международен мащаб, ще накара 13% от потребителите да понижат разноските за празнични ястия. Повишената информираност за казуса с разхищението на храна ще накара част от унгарците (24%), поляците (18%) и румънците (16%) да лимитират количеството закупени хранителни артикули затова.

95 % от интервюираните споделят, че подготвят празничните ястия сами или дружно със фамилията им. Само 3 % декларират, че поръчват празнична храна от кетъринг компании (най-много в Румъния - 7 %). Малка част от хората отиват на отмора или на ресторант през празничния интервал (под 2 % от всички анкетирани).
 Повече от половината британци се опасяват от дефицит на храна за Коледа
Повече от половината британци се опасяват от дефицит на храна за Коледа

Според изследване
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР