Заради промяната в пенсионното законодателство от началото на 2019 г.

...
Заради промяната в пенсионното законодателство от началото на 2019 г.
Коментари Харесай

Над 30% от пенсионерите взимат по-малки пенсии заради законодателните промени

Заради смяната в пенсионното законодателство от началото на 2019 година Националният застрахователен институт (НОИ) приготвя оценка на резултатите от влезлите в действие разпореждания на Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване за 2019 година Фокусът на проучването ще бъде върху резултата от отпадането на прихода за 1997-1999 година при пресмятане на самостоятелния коефициент (ИК) на лицата с пенсии, които ще бъдат отпуснати след 31 декември 2018 година

Предварителните резултати за въздействието на смяната върху размера на самостоятелния коефициент са въз основата на данни за 67 881 обезпечени лица, които навършват изискуемите години за пенсия през идната година.

Изключването на приходите за 1997, 1998 и 1999 година и налагането на ограничаване върху крайната стойност на ИК води до нарастване в размера на ИК за 56,8% от обхванатите лица, а без смяна остават размерите на ИК на 11,9%. При 31,3% обаче се получава понижение в ИК. От Национален осигурителен институт предвиждат в бъдеще делът на отрицателно засегнатите да намалее.

Предварителният разбор на данните сочи, че поради измененията междинният ИК ще се усили с 0,3%. Това демонстрира, че от позиция на системата резултатът е безпристрастен, заключават от Национален осигурителен институт. Средното нарастване на ИК е 4,3% за съвкупността на лицата с нарастване и опазване на размера, а междинното понижение на лицата, за които е изчислен по-нисък ИК, е 8,3%.

Очаква се смяната да докара до понижение на разноските за пенсии с 9,1 млн. лв. за 2019 година Това е единствено 0,09% от общия разход за пенсии, който е заложен в Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване за тази година.

Към този миг понижение на размера на ИК се следи най-вече при лица, които в интервала 1997-1998 са се осигурявали за по-малък брой месеци на високи приходи. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР