Заради проливните дъждове започнаха засилени проверки на язовирите в цялата

...
Заради проливните дъждове започнаха засилени проверки на язовирите в цялата
Коментари Харесай

Нивото на язовирите: Засилени проверки на стените и преливниците след пороите

Заради проливните дъждове започнаха засилени инспекции на язовирите в цялата страна. Екипи на Държавната организация за метрологичен и механически контрол ревизират положението на язовирните стени и преливниците. Към момента язовирите разполагат с нужните свободни размери за вдишване на водни маси и се съблюдават избраните контролни размери. От " Напоителни системи " също правят непрекъснат надзор и наблюдаване.

След проливните дъждове, наводнили част от Етрополе, специалистите на Държавната организация за метрологичен и механически контрол вършат инспекция на локалния язовир, която се прави в наличието на притежателя. Проверяващите наблюдават за положението на стената, изпускателите, преливника, както и водния и въздушен откос. Съществени нарушавания не са открити. В момента язовир Етрополе се изпуска следено. Според специалистите няма никаква заплаха от преливане.

" Наводненията, които станаха по данни на локални поданици са от стичащите се скатни води ", сподели инж. Иван Попов - ДАМТН.

От началото на годината са осъществени 1 400 инспекции от организацията. Издадени са над 1500 наставления, близо 800 от тях са свързани сигурността на техническата употреба. Данни на организацията демонстрират, че по-голямата част от предписанията са изпълнени. Най-честите нередности нормално са свързани с не работещи изпускатели и запушени преливници. Санкциите варират от хиляда до 50 хиляди лв..

" Служителите на Държавната организация сме безкомпромисни във връзка с техническото положение на язовирните стени и оборудванията към тях. Не бих споделил, че има занемарени язовири на територията на България ", сподели още инж. Иван Попов - ДАМТН.

От всички 6 800 язовира в страната сега преливат 34 демонстрират последните. Става въпрос главно за по-малки язовири в областите Видин, Враца, Монтана и Кърджали.

" Няма никакво съображение за суматоха измежду популацията. Всички язовири се управляват. Последните 10 дни сме направили най-малко 50 инспекции. На нито един язовир не сме установили проблем с язовирните стени ", сподели инж. Емил Димитров - ДАМТН.

Регионалният министър Андрей Цеков също увери, че язовирите се управляват непрестанно като посочи, че те на са под контрола на ведомството му:

" Разбира се още сега, когато стартира пороя в Берковица, аз персонално се обадих на Националния институт по метеорология и хидрология. През цялото време следяхме равнището на язовирите, както в Мишковец, по този начин и язовир Огоста. "

По отношение на потърпевшите от наводненията пътни сектори ремонтите ще бъдат предоставени в границите на този месец.

" Както знаете, АПИ има подписани контракти за настоящи поправки, изключително при спешни обстановки, тъй че в границите на тези поправки ще бъдат предоставени ремонтно-възстановителни действия по републиканската пътна мрежа, която е наранена от наводненията ", съобщи Андрей Цеков - министър на районното развиване и благоустройството.

От министерството обявиха, че на спешните щабове е обезпечен нужния човешки запас и техника за работа на терен.

По тематиката работиха: Тихомир Игнатов, Десислава Маркова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР