Щетите от наводненията в община Монтана през юни достигнаха сумата

...
Щетите от наводненията в община Монтана през юни достигнаха сумата
Коментари Харесай

15 млн. лева ще иска община Монтана за възстановяване на щети от наводненията

Щетите от наводненията в община Монтана през юни доближиха сумата от към 15 милиона лв., заяви кметът на Монтана Златко Живков.

На три пъти през предишния месец в общината беше обявявано изключително състояние, на няколко пъти се постановяваше евакуация на хора поради преливащи язовири и излезли от коритата си реки, на доста места в града и в селата на общината имаше наводнени къщи, отнесени настилки от улици, разрушени и подкопани мостове и други елементи от инфраструктурата, залети дворове, потопени във вода ниви и градини със селскостопанска продукция и така нататък

В някои села имаше разливи на 400 метра от коритото на река Шугла, напомни Живков.

Кметът на Монтана заяви, че в последните години общината на няколко пъти е желала суми от страната за предварителна защита на наводнения посредством Междуведомствената комисия по бедствия и повреди към държавното управление, само че не е получила нищо. Ставаше въпрос за към 2 млн. лв., с които да се почистят речни корита, отводнителни канали, преливници и изпускатели на язовири и така нататък, само че не получихме нищо. Той разяснява, че когато не се дават пари за предварителна защита, постоянно става по този начин, че по-късно би трябвало да се дадат повече пари за възобновяване на вреди.

В момента община Монтана продължава описването на вредите и непрекъснато изпраща докладни мемоари до Междуведомствената комисия по бедствия и повреди към Министерския съвет. Със лични средства общината почиства три отводнителни канала в Монтана и речни корита край разнообразни села, посочи кметът.


Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР