Заради постоянния спад на лихвите през последните години очаквано банките

...
Заради постоянния спад на лихвите през последните години очаквано банките
Коментари Харесай

Банките очаквано компенсират по-малкото приходи от лихви с вдигане на таксите

Заради непрекъснатия спад на лихвите през последните години предстоящо банките повишаваха таксите за предоставяните услуги, с цел да компенсират намалелите доходи от лихви. Това се вижда в този момент и от данните на Българска народна банка, оповестени във вторник. Те демонстрират междинния размер на таксите, събирани от работещите в България банки по разплащателни сметки.

Така да вземем за пример през 2017 година банките са понижили таксата за разкриване на разплащателна сметка, само че пък са вдигнали тази за обслужването й. Откриването на сметка е коствало на клиентите приблизително 1.79 лева при 2.16 лева през 2016 година А когато към сметката има и дебитна карта, цената е била 1.32 лева при 1.92 лева година преди този момент. В същото време обаче обслужването на разплащателна сметка е поскъпнало приблизително от 2.01 на 2.27 лева и от 1.51 на 2.02 лева, когато е дружно с дебитна карта, оповестява в. " Сега ".

За първото тримесечие на годината банковата система сподели спад на облагата в съпоставяне със същия интервал на предходната година. Понижението във финансовия резултат е главно по линия на чистия лихвен приход, който е към 25 млн. лева под регистрираните година по-рано. Свиващите се в това време разноски за обезценки (19 млн. лева.), както и покачващите се приходи от такси и комисиони (11 млн. лева.) компенсират това, демонстрираха данните на Българска народна банка.

Тя води статистика на банковите такси от есента на 2016 година откакто Законът за платежните системи задължи финансовите институции да основат условия и по-бедните хора да се възползват от услугите им. Това пък стана по силата на инструкция на Брюксел, която цели да подсигурява на жителите на Европейски Съюз да имат най-малко една банкова сметка, която е евтина за поддържане.

Публикуваните от Българска народна банка данни са ориентир за самите банки, които нямат право да оферират по-високи такси на клиентите си с платежна сметка за съществени интервенции.

Оказва се, че в този момент банките умерено могат да поправят нагоре таксите за по-бедните си клиенти, следвайки междинните равнища, отбелязва изданието. По-скъпо може да стане тегленето на пари в брой от сметката в офиса на банката, защото междинната такса за суми до 1000 лева е повишена от 0.89 лева на 1.02 лева По-скъпо към този момент коства и тегленето на пари с дебитна карта от банкомат на друга банка - приблизително 0.92 лева при 0.89 лева година преди този момент.

С над 10 стотинки за една година са се покачили и таксите при заплащане на пряк дебит - когато банката от време на време прави заплащания на клиента, като да вземем за пример погасяване на отговорности по заеми, битови сметки, годишни абонаменти и други

От данните се вижда, че към този момент никоя банка не начислява такса при заплащане с дебитни карти от ПОС устройства, в това число посредством интернет.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР