Заради последните нападения срещу кораби, които минават през Червено море,

...
Заради последните нападения срещу кораби, които минават през Червено море,
Коментари Харесай

Икономист: Няма риск за резки скокове в цените на горивата

Заради последните набези против кораби, които минават през Червено море, плавателните направления в региона към този момент са изменени. Целта е да се избегнат офанзивите с ракети и дронове, както и директните офанзиви на хутите против тях.

" Алтернативният маршрут е само около Африка изпод,което удължава с хиляди километри пътя и оскъпява транспортните разноски. Огромни наеми дневно, тъй че това ще има отражение в цените на петрола в средносрочен проект, и до момента в който спора в Израел продължава ние ще бъдем очевидци на ограничавания и проблеми с корабоплаването през Червено море. Това значи, че в първата половина на идната година най-вероятно цената на петрола ще бъде висока в интернационален проект ", разяснява икономическият анализатор Никола Янков по Българска национална телевизия.

Въпреки военния спор, покачването на цените на горивата няма да е стремително, защото има задоволително снабдители на нефт и от други региони, които през последните години станаха един от най-големите производители на нефт, и най-вероятно те ще усилят производството си.

У нас цените на горивата ще бъдат повлияни и от още един фактор, а точно решението на Народното събрание от през вчерашния ден да бъде наложено ограничаване за експорт на горива от страната,произведени в Нефтохим, от съветски нефт. Това съгласно специалистите може да провокира наводнение на пазара с горива, които Лукойл създава в Бургас. Така се стига до два фактора, които работят един против различен, и в последна сметка може да се стигне и до задържане на цените на горивата у нас.

" Няма никакъв риск за внезапни скокове в цените. Цената на горивата в България няма да порасне толкоз, че да се усети по някакъв трагичен метод. Може би ще се стигне до няколко стотинки на литър - 10-15 стотинки нарастване на цените на бензина и дизела ", счита Никола Янков.

При всички случаи тези промени в цените на горивата няма да са по разнообразни от динамичностите, на които сме били очевидци през 2023 година.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР