Заради пандемията от коронавирус световният БВП през 2020 г. спадна

...
Заради пандемията от коронавирус световният БВП през 2020 г. спадна
Коментари Харесай

SIPRI: Пазарът на оръжие процъфтява и по време на пандемията

Заради пандемията от ковид международният Брутният вътрешен продукт през 2020 година спадна с 3,1%, само че един от браншовете на стопанската система остана непокътнат от рецесията. Според отчет на Стокхолмския институт за проучване проблемите на мира (SIPRI), общият размер продажби на 100 компании, водещи в производството на въоръжения, от 2019 до 2020 година е повишен с 1,3%, достигайки 531 милиарда $. Сумата надвишава Брутният вътрешен продукт на Белгия.

Според специалистите на SIPRI, върху това развиване на обстановката са повлияли три фактора. На първо място, в доста страни производителите на въоръжение значително са били предпазени от стабилно търсене на тяхното произвеждане поради държавни поръчки.

Второ, доста страни са предпочели ускорено заплащане и поръчки по график, с цел да смекчат въздействието на локдауна. И на трето място, защото договорите за закупуване на въоръжение нормално се подписват за интервал от няколко години, доста производители съумяха да осъществят облага от поръчките, направени още преди началото на рецесията с пандемията от COVID-19, се споделя в отчета.

Неизменното водачество на Съединени американски щати на пазара на въоръженията

Най-големият експортьор на оръжие в света остават Съединените щати. Общият размер на продажбите на американските компании (според листата на SIPRI те са 41) съставлява 285 милиарда $ или 54% от общия размер на продажбите на 100 компании – водачи на пазара на въоръжение. Това подхожда на годишен растеж от 1,9%. Само концернът „ Lockheed Martin ” през 2020 година е продал системи за защита на стойност 58 милиарда $.

В същото време Съединени американски щати не престават интензивно да влагат в нови разработки във военната област, с цел да имат подготвеност да отразят възможна опасност от страна на страни, които Вашингтон счита за свои евентуални съперници – преди всичко Китай и Русия.

Цифровите технологии във военната област

Според SIPRI, през последните години редица IT колоси от Силиконовата котловина – без значение Гугъл, Microsoft или Oracle, се пробваха да задълбочат съдействието си с военната индустрия. За образец са посочени договорите на компания Microsoft с Министерството на защитата на Съединени американски щати за 22 милиарда $ за закупуване на очила Integrated Visual Augmentation System, които ще показват цялата значима информация за обстановката на бойното поле в действително време.

Вашингтон осъзна, че фирмите, разработващи нови технологии като изкуствен интелект, компютърно образование или облачни калкулации, оферират ноу-хау, което надалеч надвишава това, което обичайно би се очаквало от отбранителната промишленост.

Производителите на въоръжение в Европа

Сред 100-те най-големи производители на оръжие в света през 2020 година са 26 компании от Европа, в това число една украинска (УкрОборонПром). Според SIPRI, общите им продажби са се нараснали с 1% по отношение на 2019 година, достигайки 109 милиарда $.

Най-голямото „ парче “ в този „ къс “ се падна на каузи на седем английски компании: 37,5 милиарда $. Шест френски производители са продали оръжия на стойност 24,7 милиарда $, два италиански - за 13,8 милиарда $.

Що се отнася до Германия, през 2020 година четири компании от тази страна влязоха в топ 100 на международните водачи в производството на оръжие. Заедно те доближиха 8,9 милиарда $ продажби, което е с 1,3% повече по отношение на година по-рано.

Спад на размера на продажбите от Русия

Общият размер на продажбите на девет съветски компании, които съгласно SIPRI са измежду стоте международни водачи, през 2020 година понижа с 6,5% - от 28,2 милиарда на 26,4 милиарда $. И това се случи макар изказванията на съветското държавно управление за поддръжката, предоставена на военните предприятия, за намаляване на отрицателното влияние на пандемията, показват създателите на отчета. Особено видим спад в продажбите се следи при Алмаз-Антей (с 31%), Руски хеликоптери (13%) и Обединена корабостроителна корпорация (11%).

Според специалистите на SIPRI това развиване може да се изясни с три аргументи. Първо, завърши държавната стратегия за превъоръжаване на въоръжените сили, която се организира през 2011-2020 година, и финансирането на покупките на оръжие по последващата стратегия се оказа по-малко. Освен това някои експортни колета бяха забавени поради пандемията.

В същото време седем съветски компании сега организират държавната политика за диверсификация на своите артикули, като се стремят до 2025 година да усилят продажбите в гражданския бранш до 30 % от общите продажби и до 50 % до 2030 година, прецизира отчетът.

Според SIPRI, измежду съветските компании, които доста усилиха продажбите си през 2020 година, са Обединената авиостроителна корпорация (ОАК, растеж от 16%), Концерн Радиоелектронни технологии (KRET, растеж от 22%) и Роселектроника (39%).

Ръст на военната индустрия на Китай

Маркус Байер – специалист от Международния център по проучване на споровете в Бон означи, че това би могло да е обвързвано със загубата на Русия на многогодишни огромни поръчители като Китай или Индия, които през последните години разшириха личното си военно произвеждане.

Според SIPRI, годишният растеж на продажбите на петте китайски държавни предприятия, включени в листата на 100-те международни водачи във военната промишленост, през 2020 година е бил 1,9%. През тази година фирмите са осъществили продажби за общо 66,8 милиарда $.

Според Байер, и Индия, и Китай са се възползвали от руските военни технологии, с цел да развият своите отбранителна индустрия, а в региона на построяването на самолетоносачи през последните 20 години Китай „ освен настигна, само че и изпревари Русия “, която през същия интервал не взе на въоръжение нито един нов самолетоносач.

Дали обаче намаляването на размера на износа на оръжие значи загуба на Русия на нейния боен капацитет? „ Съвременната военна промишленост, обвързвана с големи разноски за развиване, несъмнено, се финансира освен от артикули за национална защита, само че и значително от експорт, “ акцентира Байер. Но предприятията за защита постоянно се употребяват и от държавна поддръжка.

„ С други думи: отбранителната промишленост рядко остава сама на свободния пазар. Съответно, намаляването на износа по предписание не оказва огромно въздействие върху отбранителната дарба и способността за демонстриране на военна мощ “, обобщава специалистът.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР