Заради пандемията от COVID-19, през последните две години развихме нови

...
Заради пандемията от COVID-19, през последните две години развихме нови
Коментари Харесай

Употребата на мокри кърпички може да бъде фатална. Защо?

Заради пандемията от COVID-19, през последните две години развихме нови привички - да носим маски, да си мием ръцете, колкото се може по-често и постоянно да имаме на разположение гел за стерилизация или мокри кърпички. Оказва се обаче, че използването на мокри кърпички от време на време може да бъде рискова и даже съдбовна.

Мокрите кърпички са основният обвинен за извънредно огнище на болест, което се разгръща в лечебни заведения в Норвегия, пишат от IFL Science. Най-малко 239 души в 33 лечебни заведения в Норвегия са се разболели, откакто са били инфектирани с бактерията Pseudomonas aeruginosa, съгласно Норвежкия институт по публично здраве (NIPH).

Първи подобен случай е докладван още през ноември 2020 година в болница в Тромсьо. След като в продължение на няколко месеца лекарите не са сигурни кой е главният извършител, те най-сетне откриват бактерията, отговорна за болестта и то в пакет с мокри кърпички за еднократна приложимост, създадени от основаната в Обединеното кралство компания Vernacare.

Миналата седмица NIPH афишира, че вариантът е открит в още осем други пакета от същия вид, което укрепва съмненията, че точно тези мокри кърпички са отговорни за всички случаи.

Кърпичките, чиято приложимост е прекратена по разпореждане на NIPH, се употребяват в лечебните заведения за ободряване на сериозно заболели пациенти, които са прекомерно заболели или слаби, с цел да стават и да се мият сами. Следващата цел на NIPH е да открие какъв тъкмо е мащабът на заразяването.

P. aeruginosa нормално не вреди на здрави хора, само че може да аргументи сериозна зараза при пациенти с отслабена имунна система. Симптомите на евентуално съдбовното заболяване зависят от това коя част от тялото е инфектирана, като може да варират от тресчица и главоболие до кожни обриви.

Бактерията се среща в най-различни места в природата, в това число във влажната почва и във водата, само че постоянно попада и в лечебни заведения и старешки домове поради способността си да заразява имунокомпрометирани пациенти. Колкото и необичайно да звучи, бактерията е в положение да разгражда недопечен петрол, което значи, че може да бъде потребен инструмент при почистването на нефтени разливи, написа Днес.бг.

Подобно на други болнични инфекции, съществува и казусът, че бактериите получават устойчивост към антибиотиците. Поради несъразмерната приложимост и злоупотребата с антибиотици, лекарите по целия свят намират инфекциите с Pseudomonas aeruginosa за все по-трудни за лекуване. Всъщност Световната здравна организация изброява мултирезистентния P. aeruginosa като един от 12-те най-рискови " предпочитани патогена ", които би трябвало да следим прецизно.

Според статистиката на Centers ot Disease Control and Preventin през 2017 година мултирезистентният Pseudomonas aeruginosa е предизвикал почти 32 600 инфекции измежду приети в болница пациенти и към 2700 смъртни случая в Съединени американски щати.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР