Заради обявения от Южна Африка миналата седмица нов вариант на

...
Заради обявения от Южна Африка миналата седмица нов вариант на
Коментари Харесай

Omicron затвори държавните граници, но вече е и в Европа

Заради оповестения от Южна Африка предходната седмица нов вид на ковид, наименуван Omicron (кръстен на 15-а писмен знак от гръцката азбука), през уикенда доста държавни управления свикаха съвещания и взеха незабавни ограничения, с цел да не позволен разпространяването му.
Израелското държавно управление упорства за наложителна карантина за всички израелски жители, които се връщат от чужбина - тридневна за имунизирани и седемдневна - за неимунизирани. За 14 дни се не разрешава влизането на чужденци на територията на страната. Израелските управляващи сложиха 50 африкански страни в по този начин наречения „ червен “ лист, коментира BBC.
Обединеното кралство разгласи, че PCR тестванията ще бъдат наложителни за всички, които влизат в страната и всички контактни лица с новозаразени с новия вариант ще би трябвало да се самоизолират.
Швейцария ускори карантинните си условия за пасажери от няколко европейски и африкански страни. В неделя в страната се организира референдум за или срещу зелените документи. Първите резултати от нощес сочат, че към две трети от гласоподавателите поддържат закона за ограниченията против Covid-19, като прогнозите бяха за 63-процентна поддръжка на зелените документи като част от този закон. Резултатите от 16 от 26-те кантона на Швейцария демонстрират, че 61,9 % са дали своят вот в поддръжка на закона при 64 % изборна интензивност.
По-строги ограничавания влязоха в действие в Холандия, на фона на рекордните случаи на Covid и опасенията по отношение на проникването на Omicron. Поне три седмици заведения за хранене, музеи, кафенета, кина и фитнес зали ще затварятв 17 ч. 61 пасажери, пристигнали с два полета на KLM от Южна Африка, са с позитивна проба за Covid-19 и са сложени под карантина в хотел покрай летище Схипхол в Амстердам.
Съединени американски щати ще лимитират пътуванията от Южна Африка и седем други южноафрикански страни. От през днешния ден единствено жители и поданици на Съединени американски щати, идващи от „ пламналия район ", ще имат право да влизат в страната. Полетите от Южна Африка, Ботсвана, Зимбабве, Намибия, Лесото, Есватини, Мозамбик и Малави ще бъдат блокирани. 
Австралия съобщи, че полетите от Южна Африка, Намибия, Зимбабве, Ботсвана, Лесото, Есватини, Сейшелите, Малави и Мозамбик ще бъдат прекъснати за 14 дни. На неавстралийци, които са били в тези страни през последните две седмици, в този момент е неразрешено да влизат в Австралия.

СЗО: Не бързайте с ограниченията и заключенията

Световната здравна организация предизвести, че новият вид основава паника и евентуално носи по-висок риск от наново заразяване. Въпреки това СЗО предизвести страните, които преждевременно постановат ограничавания за пътешестване, че въпреки всичко би трябвало да базират решениятя си върху научни данни и подходи, както и преценявайки евентуалния риск.

Ваксините, създадени въз основата на истинския вариант, може да не са толкоз ефикасни

Професор Тулио де Оливейра, шеф на Центъра за реакция при епидемии и нововъведения в Южна Африка, съобщи, че има „ извънредно съзвездие от разновидности “ и че новооткритият по-рано този месец е „ доста друг “ от другите публикувани разновидности. „ Този вид в действителност ни изненада, той е направил огромен постепенен скок и има доста повече разновидности, в сравнение с чакахме “, сподели той. По думите му има общо 50 разновидности и повече от 30 на шиповия протеин, написа BBC, представена от Либерален обзор. Опасенията обаче са, че този вирус към този момент е радикално друг от оригинала, който се появи в Ухан, Китай. Това значи, че имунизациите, които са създадени въз основата на истинския вариант, може да не са толкоз ефикасни.
Професор Ричард Леселс от Университета на Квазулу-Натал в Южна Африка съобщи: „ Имаме съображение за  опасения, че този вирус може да има нараснала трансмисивност, т.е. нараснала дарба да се популяризира от човек на човек, само че също по този начин може да бъде в положение да заобиколи елементи от имунната система. “
Има доста образци за разновидности, които са изглеждали страшни на хартия, само че не са довели до нищо. В началото на годината разновидността Бета беше преди всичко измежду опасенията на учените, тъй като най-добре успяваше да избегне имунната система. Но в последна сметка светът беше превзет от по-бързо разпространяващия се вид Делта.

Симптомите на Omicron са „ извънредно леки “, споделя лекарката, която го е разкрила

Д-р Анжелик Кутзи, ръководител на Южноафриканската здравна асоциация, сподели, че Обединеното кралство прекалява с суматохата, с информацията за „ опасност ", както и с новите строги ограничения за предвижване по отношение на Omicron. Тя е представена от  Evening Standart, че признаците са „ извънредно леки “. Кутзи е откривателката на новия вид. Тя сподели пред Andrew Marr Show, че за първи път е записала новата разновидност при мъж, който е на към 30 година Бил е единствено със признаци на отмалялост и леко главоболие.
Правителството на Обединеното кралство разгласи повторното въвеждане на маски в магазините и в градския превоз и наложи нови ограничавания за пътешестване, откакто във Англия бяха открити два случая на Omicron.
Omicron, открит за първи път в Ботсвана, провокира паника измежду учените поради опасенията, че може да бъде по-заразен от другите разновидности и резистентен на ваксини.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР