Заради новия коронавирус в България хронично болните остават без адекватна

...
Заради новия коронавирус в България хронично болните остават без адекватна
Коментари Харесай

Коронавирус в България: стотици хиляди хронично болни без адекватно лечение


Заради новия ковид в България хронично болните остават без съответна помощ. Нови ракови и сърдечни болести остават недиагностицирани. А властта няма проект за излизане от изключителното състояние, настояват специалисти.

1171 инфектирани с ковид и 52 умряли от Ковид-19 - това гласят формалните данни в България на 24 април 2020. На фона на данните от другите страни по света тези цифри наподобяват доста ниски. Защо тогава едва натоварената здравна система е спряла да дава съответни медицински услуги за стотиците хиляди хронично заболели българи?
Редакцията предлага
Без профилактични прегледи

Ръководителят на Центъра за отбрана на правата в опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров изрично отхвърля изказванията на ръководещите, че въведените ограничения предпазвали българската здравна система от претоварване поради напор на инфектирани с ковид. Хоспитализирани с тази диагноза са към 300 души. А съгласно доктор Кацаров, едвам една четвърт от тях се нуждаят действително от хоспитализация. В България към момента не се организира всеобщо тестване на популацията за да се разкрият същинските размери на пандемията, само че все пак от началото на март са спрени плановите интервенции, които са над 90% от всички болнични интервенции. Забранени са профилактичните прегледи, имунизациите, диспансеризациите и детските съвещания. " Личните лекари настояват, че работата им - прегледи, проучвания, визитации и прочие, през последните 6 седмици е намаляла най-малко на половина. Болниците пък като цяло са свили нормалните си действия с 30% до 60%. Затворени са диагностично-консултативните центрове в огромните градове. Единствено натоварени са районните здравни инспекции ", споделя доктор Кацаров.

Страхът да се заразиш в болничното заведение е огромен

Освен това българите доста се боят от заплахата да се заразят, в случай че потърсят помощ за своите болести или недоволства. " А това значи, че доста тежки болести понастоящем или не се диагностицират, или не се лекуват съответно. Така да вземем за пример ежемесечно в страната се откриват най-малко 3000 нови пациенти с онкологични болести. това към този момент няма по какъв начин да се случи, не се подхващат и незабавни ограничения за ограничение на злокачествения развой. Лекар-патолог ми заяви, че допреди месец всекидневно е проверявал за рак на шийката на матката най-малко 100 направени биопсии, само че след въвеждането на изключително състояние не е видял нито една. А това значи единствено едно - провалите от рака стават нелечими или се стига до трайна инвалидизация на болните. Същата е и картината във връзка с сърдечно-съдовите болести. Но и самите лекари не желаят да одобряват незабавни и хронично заболели пациенти, тъй като нямат защитните средства, нужни в изискванията на пандемия ", добавя доктор Кацаров.

Според ръководителя на Националната пациентска организация доктор Станимир Хасърджиев, понастоящем стотици хиляди хронично заболели в България са изправени пред алтернативата: или да си останат у дома и да чакат положението им да се утежнява, или пък да рискуват да потърсят помощ и по този начин може би да попаднат в статистиката със инфектираните и умрелите от КОВИД-19. " В последна сметка точно хронично болните ще платят със здравето си здравната цена на излизането от пандемията ", акцентира доктор Хасърджиев. За да се предотврати тази заплаха, експертите сега приготвят оферти към държавното управление за дейности по поддържането на живота и лекуването на засегнатите пациенти, изяснява доктор Хасърджиев.

България няма проект за излизане от рецесията

" България няма работещ проект за дейности в рецесията с ковид - макар че е налице нелоша национална стратегия за сходни обстановки от 2006 година. Ние не можем да кажем по какъв начин и с какви стъпки ще приключим с пандемията. Можем единствено да завиждаме на страни като Австрия и Франция, които ден по ден от календара за май показаха по кое време, при какви условия и кои институции и икономически браншове ще проработят ", заключава доктор Кацаров.

****

Вижте и това наше видео:
Коронавирус: двама български лекари разказват
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР