Заради нов всеобхватен план за рециклиране на Европейската комисия производителите

...
Заради нов всеобхватен план за рециклиране на Европейската комисия производителите
Коментари Харесай

ЕС планира да въведе "право на поправка" за телефони и таблети

Заради нов изчерпателен проект за преработване на Европейската комисия производителите на телефони, таблети и преносими компютри ще бъдат изправени пред законови отговорности да създадат по този начин, че продуктите им да бъдат по-лесни за корекция и повторна приложимост, съобщи " Гардиън ".

Брюксел желае фрапантно да усили преработването на електронни артикули, които постоянно са сложни за корекция, за промяна на акумулатори или усъвършенствания. По-малко от 40% от електронните боклуци в Европейски Съюз подлежат на преработване.

С така наречен право на корекция Европейската комисия ще разшири закон за екодизайна, с цел да обхване телефони, таблети и преносими компютри, определяйки механически стандарти, тъй че тези артикули да се състоят от елементи, които да може да се сменят и поправят. Сегашната инструкция за екодизайна дефинира стандарти за енергийна успеваемост за компютри, тв приемници, перални и миялни машини.

По думите на Виргиниюс Синкявичюс, еврокомисар за околната среда, проектът за " кръговата стопанска система " е нов стопански модел за континента и без него Европейски Съюз няма да може да реализира задачата си за нулеви излъчвания до 2050 година и да понижи натиска върху биоразнообразието.

Подобрението на законодателството за екодизайна е част от проекта за трансформиране на стопанската система на Европа, наименуван Европейска зелена договорка.

Новото законодателство би трябвало да бъде утвърдено от страните - членки на Европейски Съюз, и от Европейския парламент.

Какво още планува то четете тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР